NRK Meny
Normal

Tillitsvalgt om Lunner-saken: - De suspenderte er i sjokk

LUNNER (NRK): Fagforbundet ser svært alvorlig på saken der åtte ansatte i Lunner kommune er suspendert og politianmeldt for rusmisbruk og/eller ulovlig voldsbruk på jobben.

Hans Ivar Gustavsen

TILLITSVALGT – Vi ser veldig alvorlig på saken, og det treffer hele organisasjonen Lunner kommune, sier tillitsvalgt i Fagforbundet i Lunner kommune, Hans Ivar Gustavsen.

Foto: Knut Røsrud / NRK

Åtte ansatte i Lunner kommune er suspendert og politianmeldt på grunn av rusmisbruk og/eller ulovlig voldsbruk på jobb.

– Alvorlig sak

– Vi ser veldig alvorlig på det. Jeg har heldigvis aldri opplevd maken, og det treffer hele organisasjonen Lunner kommune, sier tillitsvalgt i Fagforbundet i Lunner kommune, Hans Ivar Gustavsen.

Harald Tyrdal (Ap), ordfører i Lunner

ALVORLIG: – Dette er svært alvorlig for kommunen, sier ordfører i Lunner, Harald Tyrdal.

Foto: Jorun Vang / NRK

To av de åtte ansatte skal være anmeldt for rus og voldsbruk, én bare for voldsbruk og de øvrige bare for rusmisbruk.

– De som er suspendert er sjokkert og forvirret over denne alvorligheten som dette faktisk viser seg å være. Da kanskje spesielt kombinasjonen ulovlig rusmidler på fritida og vold. Det er snakk om vold mot brukere som det er gjort vedtak om bruk av tvang og makt, sier Gustavsen

Får hjelp

Han sier det er i forbindelse med skadeavverging at det er påstått bruk av unødvendig vold. Kommunen fikk en bekymringsmelding i juni, og senere har tilsyn avdekket at det er brukere som ikke har fått forsvarlige tjenester og som kan ha blitt utsatt for makt og tvang utover det som er lovlig.

Fagforbundet vil nå hjelpe de suspenderte som er medlem av forbundet.

– De får hjelp fra profesjonelt holdt til møter, til bistand gjennom drøftingsmøter som er meldt. Alle har fått tilbud om bedriftshelsetjeneste og hjelp fra psykisk helse, sier Gustavsen.

I tillegg til politianmeldelsen er det nå opprettet en tilsynssak hos Fylkeslegen.

Orienterte kommunestyret

Rusmisbruket ble avdekket i kjølvannet av varslingen om ulovlig voldsutøvelse. Etter mistanke ble det tatt prøver av alle de 27 ansatte i den kommunale avdelingen.

Sju av dem fikk utslag på prøven.

– Det er en tjeneste der ansatte utøver makt og tvang, men her er det avdekket vold utover normen, sier rådmann Tore M. Andresen.

Kommunestyret i Lunner ble orientert om saken torsdag kveld.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Bjørn Iddberg trekker seg

    Bjørn Iddberg tar ikke gjenvalg som ordfører i Gjøvik. Det melder Oppland Arbeiderblad.

    Iddberg skal i et brev til nominasjonskomiteen til Gjøvik Arbeiderparti ha gjort det klart at kommunevalget i 2019 blir uten ham på valglista.

  • MDG-støtte til Acer

    - Internasjonalt samarbeid er avgjørende, derfor er vi for Acer, sier fylkesleder i MDG Hedmark, Jon Lurås. Stortinget sa i går ja til at Norge skal delta i EUs tredje energimarkedspakke. Det var MDG som sammen med Ap sikret regjeringa flertall.