NRK Meny
Normal

Tilbyr folk å bruke sjøen, hvis de får beholde ulovlige bygg

Brødrene som eier strandgrunnen til sjøen Næra vil gi allmennheten tilgang. Dersom de får beholde de ulovlig oppsatte byggene sine.

Grunneiere langs innsjøen Næra i Ringsaker innrømmer at de har oppført hytter og gjort andre ulovlige tiltak i strandsonen. Samtidig hevder de at tiltakene har økt sjansene for at allmennheten kan bruke området.

Grunneiere av området ved Næra vil forplikte seg til å åpne eiendommen opp for publikum for å kunne beholde de ulovlig oppsatte hyttene.

Ringsaker kommune mener grunneierne Jan-Tore og Johs Hemma har satt opp seks hytter og åtte brygger ulovlig ved innsjøen Næra i Ringsaker.

Brødrene har innrømmet at de ikke hadde byggetillatelse da de bygde.

Kommunen behandler nå saken som i verste fall kan endre med at brødrene Hemma må rive de ulovlige hyttene.

Sent nabovarsel

Nå har brødrene startet kampen om å få beholde de ulovlig oppsatte hyttene for fullt. Tidligere i høst skrev HA om da de sendte nabovarsel.

Det skal vanligvis sendes ut FØR bygging, ikke flere år ETTER. Derfor varslet de naboene om at de ber kommunen om dispensasjon fra byggeforskriftene.

Sagt på en annen måte: De ber kommunen om tilgivelse for de ulovlig oppstatte hyttene og bryggene.

Kommunen på sin side skal behandle nabovarslene på vanlig vis: Som om ingenting er bygd.

Gir folk tilgang til vannet

I dag skriver Hamar Arbeiderblad at Hemma-brødrenes advokat har sendt et nytt brev til kommunen.

Der skriver han at de nå vil forplikte seg til åpne eiendommene opp for publikum, og gjøre det enda lettere for allmennheten å bruke området ved sjøen Næra både sommer og vinter.

– Dette er ingen erkjennelse av at de har bygd ulovlig, sier advokat Knut Westrum til HA. Nei, tilbudet skyldes grunneiernes «genuine ønske om å legge til rette for aktiv bruk av strandlinja» skriver advokaten til kommunen. Til Ha sier advokaten at dette vil være til det beste for begge partene.

De ulovlige hyttene og bryggene har stått imellom 10 og 25 år uten at kommunen tidligere har gjort noe med saken.

Flere saker fra Hedmark og Oppland

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Dømt for våpentyveri

  En mann er dømt til fengsel i 75 dager for å ha stjålet våpen og våpendeler for over 200.000 kroner fra en sportsforretning i Gjøvik. Mannen er også dømt for å ha brukt bensinkortet til arbeidsgivere sin til å fylle drivstoff på private biler.

 • Samlet inn 700.000 til ulverettsak

  Verdens Naturfond og Utmarkskommunenes sammenslutning har samlet inn 700.000 kroner til ulverettssaken som starter i neste uke.
  Det skriver Nationen. WWF har saksøkt miljø- departementet fordi de mener den norske ulveforvaltningen truer bestanden.

 • Innbrudd i verksted

  Det har vært innbrudd i et verksted ved Skjefstadfossen i Elverum i natt. En del verktøy er stjålet.