NRK Meny
Normal

Terina leverte mistenkt kjøtt

McDonalds har laget hamburgere av smittemistenkt kjøtt, blant annet levert fra Lillehammer. Nå vil Brustad vite hva som har skjedd.

Hamburgerkjeden McDonalds har laget hamburgere av storfekjøtt som var mistenkt for å ha den farlige varianten av E. coli-bakterien. Blant annet ble kjøttdeigen levert fra Gilde-selskapet Terina i Lillehammer.

Nå vil Sylvia Brustad ha svar på hva som har skjedd.

Tillatt

Gildeselskapet Terina, som har en avdeling i Lillehammer, leverer rå hamburgere til McDonalds for varmebehandling før kundene får hamburgerne.

Storfekjøttet var mistenkt for å være smittet av den farlige bakterien E. coli 0103. Dette er det samme kjøttet som Mattilsynet visste kunne ha bakterien, men som de har godkjent solgt til såkalte industrikunder dersom det ble varmebehandlet.

Brustad krever svar

Helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad sier hun nå ønsker mer informasjon om hvorfor Mattilsynet godkjente at det smittemistenkte kjøttet kunne brukes.

- Jeg vil ha svar på hvorfor Gilde fikk lov til å selge flere tonn med storfekjøtt som han ha vært smittet til industrikunder, sier hun til NTB.

Derfor vil Brustad i dag sammen med landbruksmininisteren møte Mattilsynet og Folkehelseinstuttet. I tillegg krever nå KrF og Frp at Brustad kommer med en redegjørelse om saken i Stortinget.

- Jeg skjønner at folk nå er usikre på hvilke matvarer som er sikre å spise etter de siste ukenes bakterieskandaler. Samtidig er det et vanskelig detektivarbeide å finne smittekilden, sier hun.      

Mange kunder

Onsdag ville Gilde ikke gå ut med navnene på sine industrikunderkunder. Og i følge Mattilsynet er det komplisert å finne fram til Gildes mange industrikunder som kan ha brukt potensielt farlig kjøtt i sine produkter. Kjøttet var av det samme partiet til Gilde som kjøttdeigen som nå er trukket tilbake kommer fra.  

- Men vi jobber på spreng for å hvor bakteriene kommer fra, sier kommunikasjonsdirektør i Gilde, Nina Sundqvist.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Storhamar vant

  I den fjerde semifinalen i NM-sluttspillet i ishockey vant Storhamar 4–1 over Frisk Asker i kveld. Dermed leder Storhamar 3–1 i antall kamper og trenger kun én seier til for å komme til finalen.

 • Ibsenprisen delt ut i Skien

  Den nasjonale Ibsenprisen går i år til Malmfrid Hallum fra Lunner, som vinner prisen for stykket Solveigs 2. sang. Hallum får prisen på 150.000 kr, samt en statuett av Nina Sundbye.

  Malmfrid Hallum
  Foto: Lars Tore Endresen
 • Dyr evakueres fra låve

  Mellom 10 og 15 dyr er evakuert fra en låve ved Bybrua i Gjøvik fordi det er fare for at en mindre del av taket kan gi etter. I følge politiet er 3 takstoler knekt. Snø fra et høyere tak har rast ned på denne delen av taket.

  10-15 kyr ble evakuert etter at deler av et låvetak raste sammen.