Normal

Team Elverum kan avgjøre ordføreren

Utbryterne Team Elverum står på vippen i Elverum, og blir de som kan avgjøre hvem som blir ordfører.

Ingvar Midthun, Erik Hanstad

De fleste stemmene er talt opp i Elverum, men foreløpig er det ikke klart hvem som blir ordfører av Ingvar Midthun (t.v) og Erik Hanstad.

Foto: Frode Meskau / NRK

Kampen om ordførerstolen står mellom Aps Ingvar Midthun og Høyres Erik Hanstad, og trolig blir det utbryterne fra Elverum Arbeiderparti som avgjør hvem som blir ordfører.

Bra valg for Høyre

Terje Røe gir seg etter to perioder som ordfører i Elverum. Valget i Elverum har vært en av de mest spennende på mange år. Ordførerslaget står mellom Erik Hanstad og Ingvar Midthun.

Høyre har gjort et brakvalg i Elverum. De går fram med 18,5 prosentpoeng til 36 prosent. Arbeiderpartiet går fram med 1, 7 prosentpoeng til 39,3 prosent. FrP går tilbake hele 10,1 prosentpoeng, og mister tre kandidater i kommunestyret. Dette viser de foreløpige tallene klokka 21.30. Da var 9624 stemmer talt opp.

Erik Hanstad jubler

Erik Hanstad og Høyre er Elverums store vinner. De går fram hele 18,5 prosentpoeng.

Foto: Anne Næsheim / NRK

Hvis Arbeiderpartiet får til et samarbeid med SV og Sp så vil de ha 17 representanter i kommunestyret. Det samme vil Høyre ha hvis de samarbeider med V og FrP.

Vil ikke si noe

Dermed står Team Elverum igjen med jokeren som kan bestemme hvem som blir ordføreren. Leder Rune Marius Hermansen vil ikke si noe om hvem de har tenkt å støtte.

– Det er litt tidlig å si. Vi må se det endelige resultatet før vi tar en endelig avgjørelse på det. Det blir jo forhandlinger etter valget, så det har vi ikke bestemt oss for ennå, sier Hermansen til NRK.

Team Elverum ble opprettet i mars 2009, da sju medlemmer av Elverum Arbeiderparti meldte seg ut av partiet i protest mot lederen i lokallaget, Bjørn Jarle Røberg-Larsen.

Partiet fikk tre prosent av stemmene, og har dermed en representant i kommunestyret. Det er dårligere enn partiet hadde håpet på.

– Vi hadde nok håpet på å få inn i hvert fall to. Men vi kommer til å leve videre i fire år til, sier Hermansen.

Vil ha et bredt samarbeid

Høyres ordførerkandidat, Erik Hanstad, er åpen for samarbeid med flere partier.

– Vi vil samarbeide bredest mulig. FrP er inne i varmen hos oss, men vi godblunker til alle som vil samarbeide med oss, sier Hanstad.

Også Aps ordførerkandidat, Ingvar Midthun, er åpen for et bredt samarbeid.

– Vi har gjort et godt valg. Vi kommer til å forhandle med flere. Vi kommer antagelig å gå for en rød-grønn løsning først, men vi er også åpen for andre samarbeidspartnere, sier Midthun til NRK.

Elverum blir sett på som en av kommunene i Hedmark hvor Høyre for første gang i nyere tid kan få ordføreren. Senterpartiet hadde ordføreren i begynnelsen av 80-tallet, men siden det har Arbeiderpartiet hatt ordføreren i Elverum.

Høyre har ridd på en medgangsbølge i Norge, og Elverum er ikke noe unntak. I to av meningsmålingene til lokalvisa Østlendingen i sommer lå Erik Hanstad litt foran Ingvar Midthun.