NRK Meny
Normal

Takker Ung Gjøvik for at hun ikke droppa ut

GJØVIK (NRK): Stine Bakke (19) slet med jentemiljøet på videregående og orket ikke møte opp i klasserommet. Ungdomsavdelingen motiverte henne til å holde ut.

Stine Bakke (19) på Ungdommens hus

FRA TRENGENDE TIL HJELPENDE: Stine Bakke (19) fikk akkurat den hjelpen hun trengte da hun kunne bruke Ungdommens Hus som klasserom. Nå har hun selv ansvaret for ei jentegruppe hver torsdag.

Opp en trapp og inn en dør. Noen steinkast fra Gjøvik videregående skole holder de gode hjelperne til. Stine Bakke er strålende opplagt, hilser lett på dem som jobber der og viser rundt i lokalene hun kjenner så godt. I kveld har hun ansvar for jentegruppa i Ungdommens hus.

Å henge her og møte venner, er kult. Det er ikke noe nederlag.

Stine Bakke, vikaransatt ved Ungdommens Hus i Gjøvik

Stine måtte selv søke hjelp av Ung Gjøvik da hun gikk 2. året på helse-og sosiallinja. Hun mistrivdes sterkt i klassemiljøet, følte seg utenfor og aleine, og hun frykta at vitnemålet ville ryke. Hun hadde også personlige problemer som gjorde hverdagslivet vanskelig, så å konsentrere seg om skolefagene ble etterhvert veldig vanskelig.

Ungdomsarbeidere i Gjøvik

DE GODE HJELPERNE: Randi Hermanrud, Stine Bakke og Sven Kaare Sunde stiller opp når ungdommene trenger det.

Foto: Ruth Barsten / NRK

Opplever mestring og tillit

– Jeg fikk ikke så stor nederlagsfølelse når jeg gikk hit, istedenfor å dra hjem midt i skoletida, sier Bakke. På Ungdommens Hus kunne hun senke skuldrene. Stine Bakke mener styrken ved tilbudet er at det er voksne der hele dagen. Voksne som du kan prate med om andre ting enn skolearbeid. Og som har tid til å se deg og lytte.

Det viktigste er å gi unge mestringsfølelse. De prøver jo bare å finne seg sjøl. I en tid med voldsomme forventninger og ambisjonsjag, trenger mange et pusterom.

Randi Hermanrud, kulturkonsulent i Ung Gjøvik

På Ungdommens Hus er alle ungdomstjenestene samlet under ett tak, og 7 heltidsansatte har åpen dør for dem som stikker innom. I tillegg benytter de praksiselever og altså Stine som jobber der torsdagskveldene.

Stine Bakke og Ung Gjøvik

FIKK MESTRINGSFØLELSEN TILBAKE: Stine Bakke ønsker å utdanne seg til et yrke rettet mot ungdom i fremtiden.

Foto: Ruth Barsten / NRK

Ungdommens Hus plukka meg opp når jeg trengte det aller mest. Det gjorde meg sterkere som person.

Stine Bakke (19)

Takket være kloke voksne og godt samarbeid mellom ungdomsavdelingen og skolen, fikk hun lov til å forlate klassen noen timer i uka, og gjøre leksene på Ungdommens Hus midt i skoletida. Hun fullførte videregående i juni, og med ståkarakter på matteeksamen hun tok som privatist denne uka, så er vitnemålet i boks.

Freder forebygging, foreløpig

Ordfører Bjørn Iddberg (Ap) mener forebyggende ungdomsarbeid er viktigere enn mye annet, og lover at Stine Bakke og Ung Gjøvik ikke behøver å bekymre seg for nedskjæringer i denne budsjettrunden.

– Stine og de andre kan senke skuldrene til neste budsjettrunde, høsten 2016, sier han.

Bjørn Iddberg

HAR LAGT NEDSKJÆRINGENE PÅ IS: Ordfører Bjørn Iddberg mener forebyggende ungdomsarbeid er svært viktig.

Foto: Ruth Barsten / NRK

Iddberg deler bekymringene nå når kommuneøkonomien er presset, men har foreslått at det ikke skal kuttes stillinger i ungdomsavdelingen ved neste kommunestyremøte 17. desember.

– Vi politikere må alltid diskutere formen på ungdomsarbeidet og se om vi kan gjøre noen vrier, men det betyr ikke at ressurstilgangen behøver å bli mindre av den grunn, avslutter ordføreren.

Jeg skjønner godt bekymringen, derfor har vi foreslått at vi ikke skal kutte ned på de to stillingene i ungdomsavdelingen. Vi må allikevel alltid diskutere FORMEN på ungdomsarbeidet og se om vi kan gjøre noen vrier.

Bjørn Iddberg, ordfører (Ap)

Unge flyktninger

Ungdomskontakt Sven Kaare Sunde ser enda en utfordring for dem som jobber med ungdom.

– Med den flyktningstrømmen vi ser nå, så blir ungdomsarbeidet enda viktigere. Mange av dem har ikke foreldrene med seg, de trenger også å bli tatt vare på av kompetente folk, sier han.

Sunde lover at de som kommer til Gjøvik skal bli tatt godt vare på. – Og da kan ikke politikerne kutte denne typen tjenester, tilføyer han.