NRK Meny
Normal

Sykehuset varslet ikke barnevernet

Da mor til Lene-Renathe Skjoldheim (21) ble lagt inn på sykehus, ble ikke barnevernet i Ringsaker kommune varslet om at fire barn ble etterlatt alene hjemme.

Da mor til Lene-Renathe Skjoldheim (21) ble lagt inn på sykehus, ble ikke barnevernet i Ringsaker kommune varslet om at fire barn ble etterlatt alene hjemme.

Sykehuset Innlandet varslet ikke barnevernet da moren til Lene-Renathe Skjoldheim ble innlagt på sykehus.

Gunn Gotland Bakke

Gunn Gotland Bakke

Foto: Arvid Torsgard / NRK
Sanderud sykehus

Sanderud sykehus

Foto: Arvid Torsgard / NRK

Den siste uka har hun åpent tatt oss med inn i et ungt liv fullt av traumer og vonde minner. Lene-Renathe Skjoldheim fra Brumunddal har fortalt oss om en oppvekst med vold, rus, sykdom og omsorgssvikt uten at barnevernet grep inn til tross for utallige og langvarige bekymringsmeldinger.

Nå viser det seg at Sykehuset Innlandet aldri varslet barnevernet da Skjoldheim sin psykisk syke mor ble lagt inn på Sanderud sykehus flere ganger i 2006-2007:

– De sendte aldri inn noen bekymringsmelding eller sa i fra til noen, verken fastlegen som skrev henne inn eller Sanderud selv. Ingen sa eller gjorde noe. Så da satt jeg igjen med to av småsøskenene mine og prøvde å dekke over det, forklarer Skjoldheim som var 15 år da dette skjedde.

Tar selvkritikk

Ved Sykehuset Innlandet tar de i dag selvkritikk. De burde ha forsikret seg om at ikke barn ble etterlatt alene hjemme:

– Vi må bare erkjenne at det var en praksis som ikke var god nok på den tiden. Heldigvis er den endret i dag, både med lovverk og i praksis, sier divisjonsdirektør for psykisk helsevern, Gunn Gotland Bakke ved Sykehuset Innlandet.

– Hvorfor ble ikke barnevernet varslet?

– De ansatte hadde ikke plikt til å varsle på samme måte som i dag, men jeg kan ikke svare på hvorfor det ikke skjedde. Men det var for dårlig, rett og slett, sier Bakke.

Vonde minner

Lene-Renathe som ble etterlatt alene med småsøsken uten å få hjelp sitter igjen med sterke og vonde minner fra den vanskelige tiden.

– Det er noe som preger meg på mange forskjellige måter. Både situasjonen jeg var i, hvordan jeg taklet den og hva jeg gjorde for å skjule at min mor var syk, sier hun.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Sp vil ta ut Slettåsflokken

  Senterpartiet fremmer i onsdag forslag i Stortinget om å felle ulvene i den mye omtalte Slettås-flokken. Partiet ber regjeringen om å gi fellingstillatelse for Slettås-flokken i tråd med den lokale rovviltnemndas ønske.

 • Veiby/Skjærmoen med ny kontrakt

  Skoda Motorsport har inngått en ny rallykontrakt med 21 år gamle Ole Christian Veiby fra Kongsvinger. Han blir dermed en av fire kjørere i bilfabrikken s rallysatsing for 2018. Veiby har sammen med kartleser Stig Rune Skjærmoen fra Elverum kjørt for Skoda også i år. .

  Ole Christian Veiby med ny Skoda kontrakt
  Foto: Even Management/Skoda Motorsport.
 • Politiaksjon Brumunddal

  Politiet aksjonerte tirsdag mot et spisested i Brumunddal. En person som er tilknyttet bedriften er pågrepet. Vedkommende er siktet for bruk og besittelse av narkotika. Minst fem politibetjenter og én hund har aksjonert i flere timer ved spisestedet, skriver HA.