Norske griser er blant de friskeste i verden. Det viser den siste årlige overvåkingsrapporten fra Veterinærinstituttet og Mattilsynet. Det blir tatt prøver av slaktede griser og besetningene ute hos bonden blir overvåket.
Strengt grensevern
Harald Gjein i Norsvin sier at grunnen til at norske griser er så friske er at det er strengt grensevern og at det derfor kommer lite smitte inn i landet. En annen grunn til at norske griser er så friske er et svært tett samarbeid mellom bøndene og veterinæren.
- Vi har veldig flinke bønder, og dyktige veterinærer. Er godt samarbeid mellom offentlige veterinærmyndigheter og næringen om å overvåke og forebygge sjukdommer, gir friske griser, sier Gjein.
Bra for grisens velferd
Han legger stor vekt på at Norge har hatt sitt strenge grensevern gjennom årtier når han skal forklare den gunstige situasjonen.
- Det er viktig å dokumentere dette ovenfor utlandet og også for våre egne forbrukere. Vi må ta vare på denne situasjonen vi har nå. Det har mye å si for grisens velferd og at vi skal få trygg og god mat. Det har også mye å si for økonomien til bonden, for sykdom koster penger, sier han.
Liten medisinbruk
Det er flere grunner til at norske griser er friske. Medisinbruken er nemlig svært lav. Det er veldig strenge regler mot medisinbruk her i landet.
Det er for eksempel forbudt å ha antibiotika og hormoner i foret her i landet. Det er også svært strenge regler for sykdomsbehandling hos dyr i Norge.
Attraktiv rånesæd
- Det som betegner en frisk gris, er en gris som trives i bingen og som vokser fort og gir godt kjøtt til norske forbrukere, sier Harald Gjein.
Og friske griser har flere positive ringvirkninger enn godt kjøtt, lykkelige griser og bønder med god økonomi. For god dyrehelse fører nemlig til at norsk rånesæd er svært attraktivt i utlandet.
- Vi eksporterer sæd til mange av verdens kanter. Hadde vi ikke hatt så friske griser så hadde vi nok hatt problemer med å komme inn på mange markeder, sier han.