Hopp til innhold

Føler savn og ettertanke

Knut Storberget var justisminister og på veg på ferie til Tolga da bomben smalt. Han gruer seg til dagen i dag og føler savn.

Knut Storberget

Knut Storberget kjenner savn og bruker dagen til stille ettertanke.

Foto: Trond Ivan Hagen / NRK

– Det er en dag for stille ettertanke. Det er noe som rykker i meg, og en dag jeg gruer meg litt til. Jeg kjenner på savn. Fire gode kollegaer i Justisdepartementet døde og så mange politiske talenter og gode mennesker i AUF ble drept, sier Storberget.

Savn og stille ettertanke

Han er i dag opptatt av dem som led de virkelig store tapene.

– Har du mulighet, strekk ut en hånd. Ta en telefon, det er mange som har det vondt i dag.

Han måtte gå mange runder med seg sjøl før han stilte til intervju med NRK. Mediepågangen har vært stor.

– Jeg var i mange seremonier og mange begravelser. Det ble nok. Fem år etter forteller han om den dramatiske dagen.

Les: Gir seg som politiker

Les: – Jeg beklager på det aller sterkeste

– En katastrofe

Meldingene begynte å tikke inn da han og familien var på veg fra Engerdal til Tolga på ferie.

– Vi skjønte at det ikke ble mer ferie på meg. Jeg sto av i Engerdal og ble kjørt til Oslo av lensmannen i Engerdal, forteller Storberget.

Han fikk direkterapport fra situasjonen ved regjeringskvartalet.

– Da vi satt i bilen skjønte vi at det var i ferd med å utvikle seg til en katastrofe av dimensjoner.

Klokka seks om morgenen kom Storberget til Marienlyst. Han og Jens Stoltenberg holdt pressekonferanse og katastrofen var kjent.

– En må kjempe for å beholde roen og samtidig gi folk riktig informasjon så tidlig som mulig. Det er et sterkt minne at såkalte eksperter tidlig gikk ut og sa at dette var muslimsk ekstremisme. Det var viktige ordvalg vi måtte ta da, da jeg sa at det var en etnisk nordmann som var tatt, sier Storberget.

Storberget: gjerningsmannen er norsk

Seinere hadde han svært sterke opplevelser på Sundvollen i møte med de terrorrammede ungdommene og familiens deres. Dec sterke bildene er der. Dagen etter var han der med Kongen og Dronningen.

– Kongegjerningen som ble utøvd der glemmer jeg aldri. Det ga monarkiet forsterket innhold for meg. De ga stor trøst til de som var samlet der de tre-fire timene.

Har forandret Norge

Storberget ser at Norge har forandret seg på mange måter etter 22. juli 2011.

– Vi har forandret oss noe på hvordan vi ønsker å beskytte oss. Kort tid tidligere var det for eksempel stor skepsis til datalagringsdirektivet. Jeg håper også at større grad går inn i diskusjonen om hva som skjer i et ungt sinn. At vi bedre fanger opp massiv avvikende adferd, at ingen skal kunne gå alene på en gård på Åsta. Det handler for eksempel om en god skolegang, sier han.