NRK Meny
Normal

Stjernen - kongesjaluppen (1899)

 

Stjernen
Foto: Mjøssamlingen

Mange bilister som trafikerer E-6 gjennom Ringsaker husker den ennå, båten som lå halvveis på land innerst i Furnesfjorden. De visste nok ikke at båten hadde gjort tjeneste som kongesjalupp. Både kong Oscar og Kong Haakon hadde brukt båten.

Lystfartøy for kongelige

Båten ble bygd i 1899 og var utstyrt med danpmaskin. De første årene var båten brukt som lystfartøy for kongefamilien.

I 1946 ble den solgt til Brede Gulliksen, som gjorde den om til lastebåt. I 1955 overtok Erling Bjerkek båten. Han drev sementstøperi på Kapp og båten fraktet grus fra Brøttum til Kapp.

Etter flere eierskifter ble båten mer og mer forkommen. I 1995 forbarmet venner av Marinemuseet i Horten seg over båten. De fikk transportert den til marinebyen og den ble restaurert. Noen sjøbåt var derimot Stjernen aldri, den ble omtalt som marineoffiserenes skrekk!

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Brann i Storgata

    Det brenner i en garasje sør i Storgata i Lillehammer. Brannvesenet er i gang med slukking og har kontroll på brannen, ifølge politiet. Det skal ikke være fare for spredning, men fem personer i nabohuset måtte gå ut på grunn av røyk fra brannen.

  • Svele fortsetter i Storhamar

    Mia Svele har skrevet en ny kontrakt med Storhamar Håndball. Ungdomslandslagsspilleren har signert en ny toårskontrakt med klubben.

  • Tatt med narkotika

    En person er innbrakt til politiet i Lillehammer mistenkt for bruk og besittelse av narkotika. Person ble tatt ved skysstasjonen, og vedkommende skal ha erkjent forholdet.