NRK Meny
Normal

Stjernen - kongesjaluppen (1899)

 

Stjernen
Foto: Mjøssamlingen

Mange bilister som trafikerer E-6 gjennom Ringsaker husker den ennå, båten som lå halvveis på land innerst i Furnesfjorden. De visste nok ikke at båten hadde gjort tjeneste som kongesjalupp. Både kong Oscar og Kong Haakon hadde brukt båten.

Lystfartøy for kongelige

Båten ble bygd i 1899 og var utstyrt med danpmaskin. De første årene var båten brukt som lystfartøy for kongefamilien.

I 1946 ble den solgt til Brede Gulliksen, som gjorde den om til lastebåt. I 1955 overtok Erling Bjerkek båten. Han drev sementstøperi på Kapp og båten fraktet grus fra Brøttum til Kapp.

Etter flere eierskifter ble båten mer og mer forkommen. I 1995 forbarmet venner av Marinemuseet i Horten seg over båten. De fikk transportert den til marinebyen og den ble restaurert. Noen sjøbåt var derimot Stjernen aldri, den ble omtalt som marineoffiserenes skrekk!

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Langt hopp av Lundby

    Maren Lundby fra Kolbukameratene er i storform. Under første omgang av laghoppingen fra Hinterzarten hoppet Lundby 109 meter, lengst av samtlige hoppere. Det norske laget ligger på sjuendeplass etter første omgang. Japan leder foran Tyskland.

  • Kokslien vant i kombinert

    Mikko Kokslien fra Søre Ål vant fredagens kombinertrenn i kontinentalcupen i Colorado. Kokslien slo Truls Sønsthagen Johansen fra Elverum med seks tideler. Duoen var langt bak etter hoppdelen, men i langrennsdelen var nordmennene klart best.