NRK Meny
Normal

Stjernen - kongesjaluppen (1899)

 

Stjernen
Foto: Mjøssamlingen

Mange bilister som trafikerer E-6 gjennom Ringsaker husker den ennå, båten som lå halvveis på land innerst i Furnesfjorden. De visste nok ikke at båten hadde gjort tjeneste som kongesjalupp. Både kong Oscar og Kong Haakon hadde brukt båten.

Lystfartøy for kongelige

Båten ble bygd i 1899 og var utstyrt med danpmaskin. De første årene var båten brukt som lystfartøy for kongefamilien.

I 1946 ble den solgt til Brede Gulliksen, som gjorde den om til lastebåt. I 1955 overtok Erling Bjerkek båten. Han drev sementstøperi på Kapp og båten fraktet grus fra Brøttum til Kapp.

Etter flere eierskifter ble båten mer og mer forkommen. I 1995 forbarmet venner av Marinemuseet i Horten seg over båten. De fikk transportert den til marinebyen og den ble restaurert. Noen sjøbåt var derimot Stjernen aldri, den ble omtalt som marineoffiserenes skrekk!

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Litauere kjøper hotell i Sør-Fron

    Det tidligere helsehotellet Pyntaberget i Sør-Fron er solgt til et litauisk selskap for 2,8 milllioner kroner, melder Gudbrandsdølen Dagningen. De nye eierne driver et stort reisebyrå i Litauen, og formidler fra før av mange turister til Norge.

  • En bil av veien

    En bil har kjørt av veien på fylkesvei 250 mellom Vingrom og Vingromsåsen. Utforkjørselen skjedde om lag 8 kilometer fra Vingrom. En mann var i bilen, men han skal være ute av kjøretøyet.