NRK Meny
Normal

Stjålet kirkesølv funnet i skogen

For tre uker siden trillet tyver en hel safe med sølvtøy fra 1680-tallet ut av Lillehammer kirke. Nå kan menigheten glede seg over at de uerstattelige verdisakene har kommet til rette.

Stjålet kirkesølv funnet i en skog utenfor Elverum

KULTURSKATTER: Kirkeverge Magnar Pettersen og politiførstebetjent Ulf Erik Strand viser frem dåpsfatet og vinkalken fra 1690-tallet som ble funnet i skogen utenfor Elverum. Tyvene hadde maltraktert safen det lå i for å få ut verdisakene.

Foto: Arne Trolldalen / NRK

Kirkesølvet ble funnet av en person som var ute og luftet hunden sin i en skog i Hernes like utenfor Elverum. Sølvtøyet lå inne i det ramponerte pengeskapet.

Politiet i Elverum fattet fort mistanke om at det kunne være sølvtøyet som ble stjålet fra Lillehammer kirke. Kirkeverge Magnar Pettersen ble varslet og hev seg på hjul, og i formiddag kunne han slippe jubelen løs.

– Jeg er veldig glad for at disse flotte kulturskattene har blitt funnet igjen, fortalte kirkevergen, som var tydelig rørt.

Blant annet dette kirkesølvet lå i safen.

STJÅLET: Dette kirkesølvet var noe av det som ble stjålet fra Lillehammer kirke i slutten av juni.

Foto: Ruth Barsten / NRK

Sogneprest på Lillehammer, Anita Dalehavn, hadde ikke trodd at gjenstandene skulle komme tilbake, selv om hun håpet på det.

– Jeg er veldig glad og takknemlig. Det er ikke gods og gull vi er mest opptatt av i kirka, men det er fint å få tilbake gavene og tingene vi har smykka den ut med. Dette er uerstattelige ting, sier hun.

Kun ute etter penger

Den 29. juni oppdaget organist Thor Kvande at tyver hadde brutt seg inn i Lillehammer kirke og stjålet med seg en safe. Et dåpsfat og vinkalk fra 1680-tallet ble oppbevart inne i safen, sammen med dåpskanner og 98 nattverdsbegre.

Selve safen ble også funnet i skogen like ved sølvtøyet. Det var bare så vidt politiet fikk fraktet den og sølvtøyet ned på politistasjonen.

– Den var så tung at politiet måtte få hjelp av en bergingsbil for å få den med seg, forteller politiførstebetjent Ulf Erik Strand.

Om lag 25.000 kroner lå også oppbevart i safen. Dette var inntekter fra tre kirkekonserter. Pengene er det eneste som manglet.

– Men pengene har liten verdi i forhold til kirkesølvet, sier kirkevergen.

Har installert alarm

Kirkesølvet har heldigvis ikke blitt skadet ifølge kirkevergen.

– Dåpsfatet må bare pusses litt, så kan vi ta det i bruk i barnedåp allerede på søndag, sier Mikkelsen.

For å forhindre at tyver skal slå til igjen har det nå blitt installert alarmsystem i Lillehammer kirke.

– Men vi må nok kjøpe en ny safe. For den gamle er fullstendig ødelagt og ubrukelig, sier kirkevergen.

Safen med kirkesølv

ØDELAGT: Denne safen ble stjålet fra Lillehammer kirke og inneholdt dåpsfat, vinkalk, dåpskanner og sølvtøy.

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

Video fra Hedmark og Oppland

Elena fra Lillehammer er opptatt av de små bedriftene
Nils Thore Jansson fra Finnskogen mener mye om mangt, særlig om politikere og sentralisering.
Bar Hassan fra Follebu skal stemme for første gang