Sølvtøy fra 1680 stjålet fra Lillehammer kirke

Tyver har i løpet av natta stjålet sølvtøy og dåpsfat fra Lillehammer kirke. Verdisakene lå i en safe. Hele safen er forsvunnet.

Blant annet dette kirkesølvet lå i safen.

KIRKENS ELDSTE: Uerstattelig altersølv fra 1680 lå i safen som ble stjålet (Lysestaken bakerst ble laget til 100-årsjubileet i 1992).

Foto: Ruth Barsten / NRK

– Safen var ganske stor, nesten halvannen meter høg. Inni befant det seg sølvtøy, dåpsfat, dåpskanner og vinkalker i tillegg til et ukjent pengebeløp. Nå er alt søkk borte, forteller politioverbetjent Øyvind Bjerke ved Gudbrandsdal politidistrikt.

Krevende å fjerne

Krimtekniker Espen Bjerke ser etter spor ved Lillehammer kirke.

TYDELIGE SPOR AV TUNGT TYVEGODS: Krimtekniker Espen Eide jakter på flere spor etter innbruddet ved Lillehammer kirke.

Foto: Ruth Barsen / NRK

Tyvene har hatt en stor jobb med å fjerne safen. For det første har de flyttet den fra sakristiet, gjennom hele kirka og ned ei trapp. Der ifra har safen blitt fjernet med bil, tror politiet.

Politiet fikk melding om innbruddet ved 11-tida i dag, av organist Thor Kvande som skulle inn og øve litt på orgelet. Han skjønte raskt at det handlet om innbrudd. Så langt har politiet ingen mistenkte og driver nå med tekniske undersøkelser av åstedet.

Foto av gammelt sølv

STJÅLET: Kirkens eldste gjenstand fra 1680-tallet.

Foto: Lorentz U Pedersen / Fra boken Lillehammer kirke 100 år

Politiet ber om tips

I går kveld var det konsert i kirka. Denne var ferdig i 22.30-tida. Innbruddet har med andre ord skjedd mellom dette tidspunktet og i dag tidlig.

Politiet ønsker nå å vite om noen har sett eller hørt noe i løpet av natta. Aller mest ønsker de å komme i kontakt med folk som eventuelt har sett kjøretøy ved kirka sist natt. Eller sette et stort lysegrått pengeskap.

Trillet rett forbi sølvlysestaker som stod framme

Kirketjener Ove Brenna og kirkeverge Magnar Pettersen tror tyvene var ute etter andre ting enn kirkesølv da de brøt seg inn og stjal safen. – Hvorfor skulle de ellers gå rett forbi sølvtøyet som stod ved alteret da de førte den tunge safen gjennom hele kirka, undrer de seg.

Lysestaker i sølv fikk stå i fred

GLEMTE SØLVTØY? Tyvene ignorerte sølvlysestakene som stod framme, da de rullet safen gjennom kirken.

Foto: Ruth Barsten / NRK