NRK Meny
Normal

Sterke protester mot at hvit elg skal avlives i Sverige

Svenske myndigheters beslutning om å avlive en aggressiv hvit elg i Värmland, møter sterke protester fra flere hold.

Albinoelg

I SVERIGE: En hvit elg som oppholder seg i Gunnarskog i Värmland

Foto: Tommy Pedersen / TT / NTB scanpix

Den hvite elgen ble først oppdaget og fotografert i sommer, og bildene gikk verden rundt. De siste ukene har den imidlertid opptrådt aggressivt både mot turgåere og hunder, og politiet i Värmland har nå besluttet at den enten må jages lengre til skogs, eller avlives.

– Vi undersøker om vi kan jage den bort. Går ikke det, gjenstår det bare å skyte den, sier politisjef Christer Lööf til Arvika Nyheter.

– Selv om den er hvit, er den ikke unik. Det er fortsatt bare en elg, mener han.

Trusselen om å avlive elgen vekker sterke reaksjoner, og minst ett jaktlag har gjort det klart at de ikke vil delta i en eventuell jakt på det sjeldne dyret.

Kommunalråd Hans Nilsson i Eda kommune vil gå enda lengre og vurderer å beskytte elgen med sin egen kropp. Det var Nilsson som først så elgen og som fikk festet den til film.

– Jeg kan tenke med å opptre som menneskelig skjold, sier Nilsson, som viser til at den hvite elgen har blitt et viktig symbol for turismen i vestre Värmland.

Også i Norge

Også i Norge har det flere ganger blitt observert hvite elger. I slutten av juli fikk en guttegjeng i Eidskog, som grenser til Värmland, et spesielt møte med skogens konge.

– Broren min sa han så en rar hest med noe på hodet utti skogen. Vi skjønte etter hvert at det var en hvit elg, sa Giacomo Melera til NRK om opplevelsen.

En albinoelg sto i dag langs veien i Eidskog i Hedmark