NRK Meny
Normal

Mottaksleder mottar hatmeldinger og trusler

GRUE (NRK) : Henrik Mohn ble truet etter å ha startet akuttmottak for flyktninger. – Det verste er meldingene om at de ønsker å fjerne meg fra jordens overflate.

Driveren av flere asylmottak i Hedmark har mottatt trusler.

– Det er klart dette er svært ubehaglig, sier Henrik Mohn.

Han er daglig leder i selskapet Blostrupmoen A/S som driver akuttmottak av flyktninger på Opaker gård i Grue, Dæsbekken Villmarksenter i Åsnes, Slobrua Gjestegård i Sør-Odal og Femundtunet i Engerdal.

– Det verste er meldingene om at de ønsker å fjerne meg fra jordens overflate, sier han.

– I hvilke grad bekymrer disse meldingene deg?

– Jeg har nok vært ute i en storm før, og tåler nok ganske mye av dette her. Men det som bekymrer meg er det som skjer over grensa i Sverige hvor mottak settes i brann, hvor det er trusler og nå drap. Om hatmeldinger skulle utvikle seg til noe sånt, er det klart at da er dette svært bekymringsfullt, sier Mohn.

Startet med 10-15 trusler om dagen

Trusler etter mottaksdrift

På det meste fikk Mohn 10-15 hatmeldinger om dagen.

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

Meldingene har kommet både via SMS, Facebook og telefon. I starten kom det 10-15 meldinger om dagen. Nå får han meldinger i forbindelse med nyhetsoppslag om mottaksdriften.

– Hvordan jobber dere med sikkerheten?

– Vi tar dette veldig på alvor og har i gang evalueringer av hvordan vi jobber. Jeg har også vært i kontakt med Securitas for å se på om sikkerheten rundt de tre mottakene må styrkes.

Det som bekymrer han er at det skal skje noe med de som nå bor ved mottakene som alt har opplevd mer enn nok fra før. De ansatte skal heller ikke føle seg uttrygge i jobben sin, sier Mohn.

– Helt uakseptabelt

Portrettbilde av Siv Kjelstrup.

Regiondirektør i UDI, Siv Kjelstrup mener det er helt uakseptabelt å sende slike meldinger.

Foto: Alexander Nordby / NRK

Regiondirektør Siv Kjelstrup i Utlendingsdirektoratet (UDI) sier at det er helt uakseptabel at selskaper som gjør en jobb for å innkvartere flyktninger skal bli utsatt fror trusler. Hun sier at UDI har hatt møter både med Hedmark og Vest-Oppland politidistrikter hvor sikkerhet har vært et tema.

Hun mener at trusler må politianmeldes og det er det UDI formidler ut til mottak og ansatte. Foreløpig har ikke Henrik Mohn politianlemldt truslene han har vært utsatt for.

– Kjenner dere til flere steder der det har kommet slike trusler?

– Vi kjenner til i hvert fall ett sted hvor det har vært, om ikke direkte trusler, så i hvert fall uttalelelser som tenderer mot en trussel. Men der er vi også kjent med at det i sosiale medier ble sendt ut en beklagelse eller at noe ble trukket tilbake etterpå, sier Kjelsrup.

Jobber for permanent mottak

Henrik Mohn og selskapet han er daglig leder for lar seg ikke skremme. Nå jobber han for at Dæsbekken Villmarksenter på Finnskogen skal bli et permanent mottak for enslige mindreårige.

– Vi er i anbudsprosess med UDI og skal i forhandlinger om at det skal bli et permanent mottak for mindreårige flyktninger på Dæsbekken Villmarkssenter, sier Mohn.