NRK Meny
Normal

Staket Birken – 86 år gammel

Det var bare en person som skapte like mye oppstyr som de kongelige da han kom i mål – 86 år gamle Gunnar Tronsmoen fra Alvdal.

Tronsmoen staker Birken

VETERANHELT: Gunnar Tronsmoen har flest klasseseire gjennom tidene, og har på ingen måte lagt seg på latsiden de siste årene. I år staket han det 56 kilometer lange Birkebeinerrennet.

Foto: Reidar Kjæstad / NRK

Han er en av «birkebeinerkongene», Gunnar Tronsmoen fra Alvdal i Hedmark. Med hele 33 klasseseire, flest seire av alle, har han allerede skrevet seg inn i historiebøkene.

Og han gjorde seg utvilsomt bemerket på ny i årets birkebeinerrenn.

86 år gammel staket han nemlig hele veien fra Rena til Lillehammer!

Les også:

Fikk krampe på slutten

Det gikk veldig greit i motbakkene for veteranen – men krampene kom for alvor da han kom til Sjusjøen.

Opp til Sjusjøen brukte han nemlig bare drøye fire timer, men på de siste kilometrene ned til Sjusjøen brukte han over to timer. Han kom i mål til tida 6:25:38, etter 56 kilometer med staking.

– Det var inspirerende og moro. Det ble krampe i beina ned fra Kvarstaddammen, det satt i litt. Jeg fikk massasje og kom meg vidare, men så knøt det seg for alvor igjen, sier Tronsmoen til NRK.

Men til tross for at det naturlig nok ble tungt på slutten, er han glad for at han tok valget om å stake.

– Jeg angrer ikke på at jeg staket. Det var en stor opplevelse hele turen, med heiarop og støtte hele veien.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Tronsmoen i Birken

HYLLET: Jubelen ville nærmest ingen enda ta da 86 år gamle Gunnar Tronsmoen gikk over mål på Lillehammer skistadion. Han staket hele løpet, og gjør det gladelig igjen neste år.

Foto: Reidar Kjæstad / NRK

Staker gjerne igjen neste år

Frister det så med gjentakelse, og staking igjen neste birkebeinerrenn? Å ja da, forsikrer Tronsmoen.

– Mye tyder på at jeg gjør det samme neste år. Jeg er ikke tilfreds med at det gikk så sakte nedover. Så jeg må slå sterkere tilbake neste år, og komme ned til bedre tid.

Hva så med afterski? 86-åringen ler godt:

– Nei, jeg tror jeg lar ungdommen ta seg av det!

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Tre fikk forenklet forelegg

    Tre personer fikk forenklet forelegg etter at de ble tatt i fartskontroll på riksvei 25 ved Flishøgda i Elverum lørdag kveld. Høyeste hastighet ble målt til 115 kilometer i timen i en 80 sone.

  • Rolig start for Røde Kors

    Røde Kors Hjelpekorps i Hedmark var operative med 16 korps, hvorav 9 av de var på vaktstasjoner palmelørdag. Røde Kors melder om at utfarten var middels til liten. De fikk inn rapporter på tre skader totalt. To på Budor og i Brøttum mottok de ett alvorlig sykdomstilfelle, som ble sendt til sykehus.

  • To leteaksjoner i Oppland

    Røde Kors har hatt to leteaksjoner hittil i påsken. En leteaksjon på Spiterstulen i Gudbrandsdalen, og en leteaksjon på Valdresflye/Jotunheimen. Begge aksjonene hadde positive utfall. Nordre Land Røde Kors melder også om ni skader så langt i påskefjellet.