NRK Meny
Normal

Spiser senere middag - spiser mer

Middagen til beboerne på Bjørkelia bofellesskap i Gjøvik ble i vinter forskjøvet med to timer. Hva dette førte til kom som en overraskelse på skeptiske ledere og ansatte.

Bjørkelia bofellesskap

SENT, MEN GODT: Etter at de forskjøv middagen to timer har flere beboere langt på seg og det er roligere på natta.

Foto: Arvid Torsgard / NRK

– Flyttingen av middagen har ført til at mange har gått opp i vekt, fra 2–3 kilo til 9–10 kilo, sier sykepleier og ernæringsansvarlig ved Bjørkelia bofellesskap i Gjøvik, Mohsen Jamei til NRK.

Det var hans ide å flytte middagen, fordi han syntes den ble servert for tett etter frokosten. Dermed foreslo han i vinter å flytte middagen fra 13.30 til 15.30.

Mohsen Jamei

FORSLAG: Sykepleier Mohsen Jamei kom med forslaget som først ble møtt med skepsis.

Foto: Arvid Torsgard / NRK

– Jeg fikk ansvar for ernæring i alle avdelinger her, og vi hadde noen eldre som var undervektige. Jeg funderte på hva vi skulle gjøre for å få dem til å spise mer. Det er mange som er over 90 år og de trenger god tid til å spise.

Skeptiske

Da han lanserte ideen om å flytte middagen for sine kolleger og ledelsen ble han møtt med skepsis.

– Vi var veldig skeptiske alle sammen. Nå har vi lært. Man bør åpenbart ikke være så engstelig for å prøve noe nytt og vi glir nok fort inn i vanetenking, sier virksomhetsleder Martha Østby til sykepleien.no.

Hun ga klarsignal til et prøveprosjekt i én måned på én avdeling. Middagen ble servert to timer senere enn normalt og det ble gitt et enklere måltid på formiddagen. Flyttingen av middagen førte til et resultat ingen hadde forutsett.

– Beboerne har nå god tid til å spise og koser seg med maten. Det er det som er meningen. Mange har gått opp i vekt og det har blitt roligere på natta, sier Jamei.

– Bedre hverdag

Også beboere som NRK har snakket med er svært fornøyd med senere middag.

– Maten er deilig og det er helt all right for meg å spise to timer senere, sier Eva Ugland, og får støtte av Eli Thorneby,

– Altså, ved firetida synes jeg er veldig fint.

Og skepsisen som forslaget først ble møtt med er borte.

– Det gikk mye lettere enn vi fryktet, og både beboere og ansatte har fått en vesentlig bedre hverdag, sier Østby til sykepleien.no.

Se Østnytt-innslag her:

Fra middagsservering ved Bjørkelia bofellesskap i Gjøvik