Hopp til innhold

Sliter med sæd-eksport

Kinesiske myndigheter vanskeliggjør sædeksport fra storfeavls-organisasjonen Geno. Nå ber de regjeringa om hjelp.

Avlsoksen Lilleøyan

Denne oksen er en av flere som har deltatt i avlsarbeid hos Geno.

Foto: Geno

– Kina er et stort marked hvor 30 millioner doser med storfesæd omsettes hvert år, og melkeproduksjonen øker kraftig. Det er et interessant marked å posisjonere seg i, men vi venter nå på en endelig offisiell godkjenning, sier Sverre Bjørnstad, administrerende direktør i Geno SA, til Nationen.

– Mangler godkjenning

Geno AS har hovedkontor på Hamar, i tillegg til flere depoter og kontorer andre steder i landet. Datterselskapet Geno Global AS ble etablert i 2003 og eksporterer sæd fra Norsk rødt fe (NRF) for Geno til mer enn 20 land over hele verden.

– Resultatet av prøveprosjektet var at NRF gjorde det veldig bra, og at produsentene ønsket å kjøpe mer. Prosjektet ble anbefalt og godkjent av landbruksmyndighetene i Kina, men vi mangler veterinærmessig godkjenning. Av en aller annen grunn kommer vi ikke videre med det, men vi registrerer at det vises til forholdet mellom Norge og Kina, sier Bjørnstad til avisa.

Sertifikatet for prøveprosjektet gikk ifølge Bjørnstad ut i 2010. Samme år ble den kinesiske menneskerettighetsforkjemperen Liu Xiaobo tildelt Nobels fredspris og forholdet til kinesiske myndigheter kjølnet etter dette, forteller direktøren.

Sendte brev til departementet

Selskapets agent i Kina, AS Kvaale & Co, har nå sendt en skriftlig forespørsel til Utenriksdepartementet og Landbruks- og matdepartementet hvor det ber om hjelp til å gjenopprette det gode forholdet til Kina. Ifølge agenten er det fare for at kinesiske bønder heller vil importere sæd fra Tyskland enn fra Norge.

Selskapet har de siste fire årene drevet et prøveprosjekt i Mongolia, hvor sæd fra NRF er brukt til kryssavl med kinesiske raser. Det er dette myndighetene i Kina nå har stoppet. Til sammen 7000 doser med norsk sæd er blitt sendt til provinsen for kryssavl med den kinesiske kua.

I Norge finnes det rundt 240 000 melkekyr av rasen Norsk Rødt Fe, den dominerer mjølke- og storfekjøttproduksjonen. Rasen er også en viktig del av avlsarbeidet. Ifølge Geno er om lag 95 prosent av alle mjølkekyr i Norge er NRF eller NRF-krysninger.