NRK Meny
Normal

Skuffede birkebeinere vender hjem

Tusenvis av birkebeinere måtte vende hjemover da rennet ble avbrutt på grunn av sterk vind.

Birkebeinere i Rena sentrum
Foto: Halvard Reidar Jakobsen

Hør: Stig Kalsæg Sulland måtte avbryte løpet før han fikk startet

- Det er mange av oss som er skuffet nå, forteller deltager Stig Kalsæg Sulland som er på vei ned fra startområdet på Tingstadjordet.

Ca. 10 000 birkebeinere fikk aldri startet før rennet ble avbrutt. Disse er nå på vei ned mot Rena sentrum.

- Her er det folk som har kommet helt fra Svalbard og Sveits, så det er mange misfornøyde ansikter, forteller Kalsæg Sulland, som skulle debutere i årets løp.

Allerede tidlig i dag fikk løperne meldinger om at det blåste på fjellet. Derfor kom det ikke som noen stor overraskelse at rennledelsen valgte å avbryte, sier Kalsæg Sulland.

- Det det begynner å blåse på fjellet så tidlig som i dag, slutter det ikke med det første. Derfor fryktet jeg at dette ville skje, sier han.

Folk på vei ned fra Tingstadjordet under birken 2007
Foto: Stig Sulland

- Vanskelig å komme seg hjem

Med så mye folk tror Kalsæg Sulland det blir vanskelig å komme seg hjem. Det er satt opp busser fra startområdet, men Sulland tror bussene har vanskeligheter med å komme frem,  fordi det er så mye folk som går langs vegen.

- Mange har stilt seg opp på togstasjonen for å ta toget hjem. Andre blir hentet med bil, men jeg tror nok mange må belage seg på å være på Rena en god stund til, sier Kalsæg Sulland. 

Busser fra Rena til Lillehammer

Det er satt opp 60 busser som nå skal frakte birkebeinerne fra Rena til Lillehammer.

- Flere busser har reist alt. Det er mange som skal fraktes, så folk må være tålmodige.  Men vi satser på å få alle til Lillehammer i dag, sier trafikk-koordinator ved Åmot lennsmannskontor, Bjørg Steine.

Lars Toft jobber med å stue deltagernes bagasje på Rena. De hadde bare såvidt rukket å sende ivei bagasje til Lillehammer før rennet ble avbrutt.  

- Folk begynte å komme tilbake. Så langt har det gått greit og nesten alle har fått bagasjen sin. Det virker som om folk har forståelse for at rennet måtte avbrytes, sier han.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Mulig streik kan ramme Gjøvikbanen

  En streik i Bane NOR kan ramme Gjøvikbanen, skriver OA. Mandag er det mekling mellom Spekter og LO Stat/YS hos Riksmekleren. Blir ikke partene blir enige innen midnatt natt til 27. februar, kan ansatte i Bane NOR bli tatt ut i streik.

 • Lillehammer tapte mot Sparta

  Lillehammer ishockey tapte 3–4 etter spilleforlengelse borte mot Sparta, i ettermiddagens kamp i sluttspillet. I sluttspillet gjelder det å være best av sju kamper. Tirsdag til uka venter oppgjør mot Storhamar på hjemmebane.

 • Veiby til topps i Numedalsrally

  Kongsvinger-kjøreren Ole Christian Veiby var den store forhåndsfavoritten i NM-løpet i Numedalsrally og gikk til topps.Han vant fem av åtte fartsetapper og hadde over 40 sekunders margin ned til Marius Aasen på andreplass.

  SEIERSMARKERING: Ole Christian Veiby vant Numedalsrally
  Foto: Simen N. Hagen