Skuffede birkebeinere vender hjem

Tusenvis av birkebeinere måtte vende hjemover da rennet ble avbrutt på grunn av sterk vind.

Birkebeinere i Rena sentrum
Foto: Halvard Reidar Jakobsen

Hør: Stig Kalsæg Sulland måtte avbryte løpet før han fikk startet

- Det er mange av oss som er skuffet nå, forteller deltager Stig Kalsæg Sulland som er på vei ned fra startområdet på Tingstadjordet.

Ca. 10 000 birkebeinere fikk aldri startet før rennet ble avbrutt. Disse er nå på vei ned mot Rena sentrum.

- Her er det folk som har kommet helt fra Svalbard og Sveits, så det er mange misfornøyde ansikter, forteller Kalsæg Sulland, som skulle debutere i årets løp.

Allerede tidlig i dag fikk løperne meldinger om at det blåste på fjellet. Derfor kom det ikke som noen stor overraskelse at rennledelsen valgte å avbryte, sier Kalsæg Sulland.

- Det det begynner å blåse på fjellet så tidlig som i dag, slutter det ikke med det første. Derfor fryktet jeg at dette ville skje, sier han.

Folk på vei ned fra Tingstadjordet under birken 2007
Foto: Stig Sulland

- Vanskelig å komme seg hjem

Med så mye folk tror Kalsæg Sulland det blir vanskelig å komme seg hjem. Det er satt opp busser fra startområdet, men Sulland tror bussene har vanskeligheter med å komme frem,  fordi det er så mye folk som går langs vegen.

- Mange har stilt seg opp på togstasjonen for å ta toget hjem. Andre blir hentet med bil, men jeg tror nok mange må belage seg på å være på Rena en god stund til, sier Kalsæg Sulland. 

Busser fra Rena til Lillehammer

Det er satt opp 60 busser som nå skal frakte birkebeinerne fra Rena til Lillehammer.

- Flere busser har reist alt. Det er mange som skal fraktes, så folk må være tålmodige.  Men vi satser på å få alle til Lillehammer i dag, sier trafikk-koordinator ved Åmot lennsmannskontor, Bjørg Steine.

Lars Toft jobber med å stue deltagernes bagasje på Rena. De hadde bare såvidt rukket å sende ivei bagasje til Lillehammer før rennet ble avbrutt.  

- Folk begynte å komme tilbake. Så langt har det gått greit og nesten alle har fått bagasjen sin. Det virker som om folk har forståelse for at rennet måtte avbrytes, sier han.