Skogbranner mange steder på Østlandet

Det brenner i skogen en rekke steder i Sør-Norge. Mange av brannene skyldes trolig lynnedslag. – Det kommer til å være endel lyn og bygevær det neste døgnet, sier meteorolog.

skogbrann Kvamsfjellet

SKOGBRANN: Det brenner flere steder i distriktet. Her ryker det fra skogen ved Kvamsfjellet.

Foto: Even Lusæter / NRK

– Akkurat nå er det spesielt stor aktivitet over Oppland, men også andre områder har bygevær med lyn og torden nå i ettermiddag, sier statsmeteorolog Espen Biseth Granan.

Meterolog Espen Biseth Granan.

Meteorolog Espen Biseth Granan sier vi må forvente mer lyn og torden det kommende døgnet.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Fra torsdag formiddag har bygene bygget seg opp og ifølge meteoroglogen må store deler av østlandet regne med at den samme værtypen fortsetter fredag.

Kaotiske tilstander

Det er stor beredskap blant brannmannskaper torsdag ettermiddag. I Telemark er det meldt om opptil sju pågående skogbranner. Det brenner blant annet i Skien, på Edland i Vinje, i Tokke, to steder i Nissedal og på Gautefall i Drangedal.

En mann som befinner seg i Bjønntjønn hyttefelt, forteller til Telemarksavisa at brannene er faretruende nær hyttefeltet. Det har vært flere lynnedslag i området, skriver Varden.

– Det er så tørt nå at hver minste ting antenner, forteller Oddbjørn Wikan på 110-sentralen i Telemark.

I Innlandet, det vil si Hedmark og Oppland, er alle tilgjengelige ressurser kalt ut for å håndtere tre branner.

– Her er det helt kaos, det kommer telefoner fra hele distriktet, sier en travel operasjonsleder hos 110-Innlandet.

Flere branner

I Østfold ble det torsdag ettermiddag meldt om en skogbrann i Rakkestad. Det brant også ved Spekedalssætra i Rendalen og ved Øymoen i Tynset i Hedmark.

I Oppland ble det meldt om skogbrann i Glitterdalen på Kvamsfjellet og et branntilløp forårsaket av et lynnedslag sør for Bagn i Valdres. Det er også meldt om en rekke andre branntilløp, og det er mistanke om at de skyldes lynnedslag, melder Innlandet politidistrikt.

– Noen av stedene er utenfor vei. Brannvesenet er ute med alt mannskap, opplyser politiet.

Et lynnedslag kan også være grunnen til at det brøt ut skogbrann ved Lofthus, nord for Veggli i Buskerud, skriver Laagendalsposten.

Et annet lynnedslag medførte ifølge Bane Nor torsdag ettermiddag at det ble strømløst på hele Arendalsbanen fra Nelaug, noe som medførte forsinkelser og innstilte tog.

DSB-advarsel

Cecilie Daae

Cecilie Daae i DSB advarer mot skogbrannfare.

Foto: Yann Aker / DSB

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) gikk tidligere i uka ut med en påminnelse om den ekstreme skogbrannfaren i hele Sør-Norge. De ber alle ta sin del av ansvaret for å forhindre at branner oppstår og sprer seg. I verste fall kan liv gå tapt, lyder advarselen.

– Hver enkelt av oss har en plikt til å være aktsom. Slik situasjonen er nå, skal det lite til før aktsomhetsplikten er brutt, og det kan være straffbart, sier direktør Cecilie Daae i DSB.

For tiden er det elleve skogbrannhelikoptre i beredskap.