NRK Meny
Normal

Skal overbevise kyllingprodusenter

I dag skal Nortura-ledelsen forsøke å overbevise 110 kyllingprodusenter i Innlandet om at det er riktig å legge ned anlegget i Elverum med 188 arbeidsplasser.

Nortura, Elverum
Foto: Bjørn Anders Sørli / NRK

I dag skal konsernledelsen møte representanter for de 110 medlemmene i Innlandets produsentforum for hvitt kjøtt.

Konsernledelsen skal legge fram tall som skal overbevise kyllingprodusentene- og dermed også eierne i Nortura- om at det er riktig å legge ned kyllinganlegget i Elverum med 188 arbeidsplasser. Konsernledelsen vil heller bygge nye anlegg i Trøndelag og i Østfold. Nortura er blant Elverums største arbeidsplasser.

Det har vært et sterkt engasjement i Elverum for å beholde arbeidsplassene.

Video Ansatte i Nortura i Elverum gikk i fakkeltog for arbeidsplassene sine i kveld

Det har vært fakkeltog i Elverum for arbeidsplassene.

- Trekk forslaget

Produsentene tviler sterkt på at det er lønnsomt å legge ned anlegget i Elverum.

Også flere styremedlemmer vil ha flere tall før de kan gå for en nedleggelse.

Men det er ikke først og fremst bekymringen for arbeidsplassene som får produsentene til å gå til kamp. Det er at en nedleggelse vil svi på pungen sjøl.

– Jeg trodde ikke det var sant da jeg hørte forslaget. Anlegget i Elverum er det mest lønnsomme i hele Nortura. Det sier Terje Hagen fra Våler som er leder for Produsentforumet.

– Hovedmålet vårt er at vi skal slakte så billig som mulig, sier Hagen, som ikke tror det lønner seg å bygge nytt anlegg i Trøndelag.

Han vil i første omgang at ledelsen skal trekke forslaget om nedleggelse i Elverum.

– Så må de utrede saken på nytt og få med flere alternativer for å få dette billigst mulig, sier Hagen.

Skal få tall

Nortura-direktør Arne Kristian Kolberg sier han vil legge fram tall som han håper vil overbevise produsentene. Han avviser oppfatningen om at anlegget i Elverum er det mest lønnsomme.

– Det er nok en forestilling som har dukket opp uten at det er forankret i reelle tall. Men det er riktig at vi har en slaktehastighet i Elverum som er raskest, sier Kolberg.

Og Terje Hagen og produsentene er med dersom ledelsen klarer å overbevise de.

– Men det gjenstår å se, sier Terje Hagen.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Ber om strenge straffer

    Aktor Helge Eidsvaag mener cannabisplantasjene i Odalen var så proffe at han ber om lange straffer for de tiltalte. Ifølge Glåmdalen la Eidsvag ned påstand om straff på mellom snaut fire og drøyt fire år i fengsel for de fire, som har erkjent å ha tatt del i dyrkingen.

  • Rumenere siktet for 50 lovbrudd

    To menn som trolig sto bak tre innbrudd i Kongsvinger i fjor er tatt, skriver Glåmdalen. Framgangsmåten var lik flere innbrudd i drammensområdet og politiet der har varetektsfengsla og sikta to rumenere for 50 lovbrudd fra mai 2016 til novemner 2017.

  • Vil ha samarbeid om kryss

    Nye veier vil samarbeide med Bane Nor om byggingen av ny kryssning mellom E6 og Dovrebanen sør for Brumunddal, ifølge Hamar Arbeiderblad. Krysset kan bli opptil 330. millioner dyrere uten samarbeid. Bane Nor har frist til 1. mars på å gi et svar.