Her går den siste dynamittladningen av

6.000 dynamittladninger har gått med for å sprenge veg for nye E6 langs Mjøsa mellom Minnesund og Stange. I dag smalt det for siste gang. – Det er nesten litt vemodig, sier Taale Stensby.

Sprengning nye E6 i Stange og Eidsvoll

Dette er den siste av 6.000 sprengninger i forbindelse med utbyggingen av E6 langs Mjøsa.

Foto: Ola Bjørlo Strande

Prosjektlederen i Statens Vegvesen synes ikke bare det er vemodig at det er siste sprengning i dag, men at hele prosjektet nå er ferdig og under nedbygging.

– 1500 mann er på veg vekk fra anlegget og det merkes, sier Taale Stensby.

Om det blir noen stor markering vet han ikke, men kake på riggen, det regner han med at det blir.

Varsko her !!!

Anne Grete Lofthus og Nils A. Røhne

Bergsprenger Anne Grete Lofthus er klar til å løse ut dynamittladning nr. 6000, sammen med Stange-ordfører Nils A. Røhne.

Foto: Ola Bjørlo Strande

De har holdt på siden høsten 2011. Med jevne mellomrom har både biltrafikken og togtrafikken blitt stoppet, mens de har fyrt av dynamittladninger for å sprenge seg gjennom fjell og stein.

– De tre-fire siste åra har vi ropt varsko her og fyrt av 6.000 salver, faktisk. Og da har det vært stans i trafikken og på Dovrebanen det samme antallet ganger, sier Taale Stensby.

I de mest hektiske periodene ble det gjennomført flere sprengninger hver dag, noe som medførte inntil 20 minutters stans for trafikantene. Det har gått over all forventning. Tåle Stensby kan ikke huske et eneste uhell eller en eneste klage.

– Nei, når jeg tenker etter, kan jeg ikke huske at vi har fått noen klager fra bilister i hvertfall. Det tror jeg har sammenheng med at de har sett hvilken aktivitet det har vært og skjønt at vi gjør det på kortest mulig tid, sier Stensby.

Snart ferdig

Espatunnelen ferdig sprengt ut

Her er Espatunnelen akkurat sprengt ferdig i juni 2013.

Foto: Einar Søberg/Statens Vegvesen

Nå er altså nye E6 langs Mjøsa fra Eidsvoll og gjennom Stange snart helt ferdig. Sluttstrek skal settes i september i år. Tåle Stensby vil ikke skryte av hvor fint det har blitt selv, men tar gjerne i mot ros.

– Vi mener vi har klart å bygge det anlegget vi hadde tenkt å bygge, nøyer han seg med å si, og det tror vi skal bli fint når det gror til.

Nå gjenstår bare litt anleggsarbeid før alle lokalvegene. Mjøstråkk og avbøtende tiltak er ferdig bygd.

Største masseflytting siden istiden

Enorme mengder med stein og fyllmasse har blitt flyttet for å få plass til ny firefelts motorveg. Ordføreren i Stange satte ord på det og mente det var den største masseforflytningen siden istiden.

– Vi har ikke sjekket ut det, men jeg tipper at det er ganske korrekt. 5 millioner kubikkmeter med fjell er sprengt ut langs Mjøsa, sier Stensby.