Hopp til innhold

Setter opp opera i Jotunheimen

I august er det duket for operasang i breisen i Jotunheimen, inspirert av Voluspá.

Opera i isen

Komponist Ragnar Søderlind, professor Gro Steinsland og fylkesarkeolog Espen Finstad.

Foto: Stein S. Eide / NRK

– Det er veldig få som faktisk har vært inne i dette området, det er lite tilgjengelig. Jeg tror dette kan bli en flott opplevelse, hvor naturen kan forsterke forestillingen, sier klimaforsker Rune Strand Ødegård.

– Et fantastisk landskap

I august vil publikum kunne oppleve opera i en isbree, nærmere bestemt ved Kjelbreen, 1900 moh. i Jotunheimen. Mezzosopran Ingeborg Schübeler Gillebo skal være solist og spille Volven i verket «Stemmen fra Mimisbrunnr».

Ingeborg Gillebo

Ingeborg Schübeler Gillebo er solist i «Stemmen fra Mimisbrunnr».

Foto: Fred Olav Vatne / NRK

– Vi har hatt lyst til å lage musikk og formidle det inne i isen. Det er et fantastisk landskap, hvorfor ikke kombinere det med musikk som kan spilles utendørs, sier fylkesarkeolog i Oppland Espen Finstad.

Han hadde ideen om å sette opp opera på Norges tak. Musikken står komponist Ragnar Søderlind bak, inspirert av seks av versene fra Voluspá.

Verket skal framføres som en del av åpningen av det nye utsiktspunktet mot Kjelbreen, i Mimisbrunnir klimapark i Jotunheimen. Urpremieren er 24. august.

– Utnytter norrøn mytologi

Teksten er skrevet av professor og ekspert på norrøn religion, Gro Steinsland. Hun trekker paralleller mellom vår tid og erfaringer som hentes fra gamle skrifter.

– Her tenker man tverrfaglig hele tiden, både klima og natur, de store utfordringene i våre dager, men så tenker man også at folk har brukt fjellet til alle tider. Vi vet en del om hva folk tenkte i vikingtida, så derfor har vi utnyttet denne norrøne mytologien, med dikt og fortellinger som går tilbake til vikingtiden.

– Det vi vet om fotsporene etter mennesker i gammel tid får frem ansvaret vi har for eget klima og samfunn, sier Steinsland.

Opera i isen

Med omgivelser som dette, skal seks av versene fra Voluspá få nytt liv.

Foto: Stein S. Eide / NRK