NRK Meny
Normal

Sahra (25) får ikke personnummer

25 år gamle Sahra Adam har oppholdstillatelse, studieplass og ekstrajobb, men ikke lønn og bolig. For myndighetene vil ikke gi henne et personnummer.

Sahra Adam

Sahra Adam (25) har oppholdstillatelse og arbeidstillatelse, men får ikke noe personnummer.

Foto: Bjørn Opsahl

Sahra har bodd på asylmottak i snart 10 år. Den tre år gamle datteren hennes er født og oppvokst på Ormester. Datteren har norsk far og er norsk statsborger.

Men selv om Sahra nå har fått både oppholds- og arbeidstillatelse, kommer hun ikke videre med livet sitt. For hun mangler personnummer. Og det vil ikke myndighetene gi henne.

Uten personnummer...

 • får hun ikke opprette en bankkonto
 • får hun ikke utbetalt lønn for ekstrajobben sin i Hamar kommune
 • får hun ikke flytte til egen bolig
 • får hun ikke barnetrygd eller andre velferdsgoder via NAV

Dermed er livet for henne og den tre år gamle datteren fortsatt på vent.

En håpløs runddans i byråkratiet

– Det er tragisk. Nesten tragikomisk.

Einar og Bente Hugo, Sahra Adam og datteren

Einar og Bente Hugo har støttet og hjulpet Sahra og datteren i mange år.

Foto: Bjørn Opsahl

Det sier Einar og Bente Hugo. Ekteparet fra Furnes har støttet og hjulpet Sahra Adam i mange år nå, etter at de ble kjent med henne via barna sine.

De trodde at alt ville ordne seg når Sahra endelig fikk oppholdstillatelse i november i 2011. Hun fikk først avslag av UDI, men UNE overprøvde vedtaket og ga henne midlertidig oppholdstillatelse på bakgrunn av familiegjenforening med sin datter, som altså er norsk statsborger og har norsk far.

– Da ble vi veldig glade. Da hadde vi fest. Og så tenkte vi selvfølgelig, at når en person får oppholdstillatelse, så får de også personnummer, sier Einar Hugo.

Men slik gikk det ikke. Over et år senere venter 25-åringen fortsatt på nummeret som skal gi henne muligheter og rettigheter som alle andre.

Problemet er som følger...

 • Skatteetaten nekter å gi Sahra personnummer fordi hun ikke har noe reisebevis eller pass
 • UDI nekter å gi henne pass fordi det fortsatt er tvil om identiteten hennes.

– Men samtidig har hun altså fått oppholdstillatelse til tross for at det er tvil om identiteten hennes. Og nå er saken til ankebehandling i UNE, den samme etaten som ga henne oppholdstillatelse, sukker Einar Hugo.

– Vi legger lønna hennes på vent

Jane Hagen og Sahra Adam

Sahra Adam sammen med sjefen sin i Parkgården i Hamar, soneleder Jane Hagen.

Foto: Bjørn Opsahl

I Parkgården i Hamar kommune er de også litt oppgitte. De trenger Sahra i ekstravaktene hun tar på kveldstid og i helger. Og de er godt fornøyd med jobben hun gjør. Men de kan ikke utbetale lønna hennes.

– Så vi legger den på vent da, sparer den opp, til hun får et personnummer som vi får inne i datasystemene våre.

Det sier soneleder og sjefen til Sahra på Parkgården i Hamar, Jane Hagen.

Der har 25-åringen hatt mange ekstravakter og Hagen anslår at hun har til sammen rundt to månedslønner til gode.

Sahra Adam og beboer på Parkgården

Signe, som bor på Parkgården, syns det er rart at Sahra ikke kan få personnummer og lønn for jobben hun gjør.

Foto: Bjørn Opsahl

– Det er forkastelig. Hun er en ressurs for oss. Og så skal hun måtte vente og vente på å få lønn for en jobb som hun gjør like godt som noen annen. Hun må jo få lønn fra dag en, mener jeg, sier Jane Hagen.

Vil så gjerne ut av asylmottaket

Men Sahra Adam må vente. I mellomtiden må hun klare seg med drøye 5000

Sahra Adam og datteren

Sahra Adam og datteren bor på ett rom på asylmottaket på Ormseter. Sahra har bodd på asylmottak i 10 år.

Foto: Bjørn Opsahl

kroner i måneden. Halvparten går til barnehage for datteren. Hun får ingen støtte fra NAV, så lenge hun ikke har noe personnummer.

Til daglig går hun på Storhamar videregående skole og til sommeren er hun ferdig utdannet helsefagarbeider. Alt hun ønsker seg er å fortsette i jobben i Parkgården og å finne en leilighet for seg og datteren i Hamar.

– Det er vanskelig å ta ekstravakter på jobben når jeg bor på Ormseter. I helger og på kvelder går det sjelden buss. Jeg håper å få personnummer snart, så jeg kan komme meg ut av mottaket, bo i byen og gjøre jobben min godt, sier Sahra Adam.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Mari Eide til World Cup i Ruka

  Mari Eide fra Øystre Slidre fikk en av de ledige plassene til verdenscuprennene i Ruka i Finland kommende helg. Det ble klart da Norges Skiforbund presenterte uttaket i formiddag.

 • RenoNorden-krav på 555 millioner

  To måneder etter at det ble åpnet konkurs i renovasjonsselskapet RenoNorden er det kommet inn krav på 555 millioner kroner til boet. I tillegg ventes det et lønnskrav fra tidligere ansatte på 55 millioner kroner.
  Mange kommuner i Hedmark og Oppland hadde avtale om søppelhenting med selskapet.

 • Mishandlet familien i 20 år

  En Kongsvinger-mann i 60-åra er tiltalt for å ha mishandlet kona og de to barna sine i over 20 år. I følge tiltalen ble både kona og barna utsatt for fysisk og psykisk vold. Kona måtte se på at mannen slo barna og barna så moren bli mishandlet.