Russerulv har styrket norsk ulvestamme

Immigrantulver fra Finland og Russland har bedret genene i den norske ulvestammen, viser en ny studie.

Ulv på et jorde på Nesodden

PÅ VANDRING: Etter praktisk talt å ha vært utryddet på den skandinaviske halvøy i 1960-årene etablerte ulver med finsk-russisk opprinnelse seg i Sør-Skandinavia i begynnelsen av 1980-tallet. Denne radiomerkede ulven bli filmet på Nesodden i Akershus i 2012.

Foto: Mitchell, Jens Christian / NTB scanpix

En studie som presenteres tirsdag viser at valper født av immigrantulver fra Finland og Russland har mye større suksess med å danne par og føde valper enn deres innavlede artsfrender i Norge og Sverige, skriver avisa Nationen.

Kun få immigranter fra øst har bedret den skandinaviske ulvebestandens levedyktighet. Effekten er formidabel, sier Øystein Flagstad, genetiker i Rovdata og en av forskerne bak den nye studien.

Les: Stor politisk uenighet om ulvemelding

Les: Vil merke og spore alle norske ulver

Forskningsresultatene viser at et lavere innavlsnivå gir positive utslag i parrings- og ynglesuksess. Dette er godt nytt for en skandinavisk ulvebestand som er sterkt innavlet.

Var nesten utryddet

Etter praktisk talt å ha vært utryddet på den skandinaviske halvøy i 1960-årene, etablerte ulver med finsk-russisk opprinnelse seg i Sør-Skandinavia i begynnelsen av 1980-tallet.

Ulveforsker Petter Wabakken ved Høgskolen i Hedmark mener innvandringen fra øst gjør at den norske ulvestammen kan klare seg med færre individer.

– Immigrantulvens sterke livskraft og framgang gjør at en en større ulvestamme eller utsetting av ikke er nødvendig for for å redde den innavlede skandinaviske ulvebestanden. Dette forutsatt at tilstrekkelig antall ulver innvandrer til Skandinavia også i framtida, sier Wabakken til Nationen.