Rekordmange utsatt for tyverier i utlandet

Aldri før har så mange nordmenn på ferie i utlandet blitt utsatt for tyverier. I fjor ble vi frastjålet verdier for minst 340 millioner kroner, ifølge Europeiske reiseforsikring.

Emma Elisabeth Vennesland i Europeiske Reiseforsikring står på en bru i New York

ØKER: – Vi ser at tyveriene i utlandet bare øker, og for 2014 vil det nok være en 'all time high', sier assisterende informasjonsdirektør Emma Elisabeth Vennesland i Europeiske reiseforsikring, her avbildet i New York.

Foto: Privat

Mens det innenlands i Norge anmeldes stadig færre tyverier, blir nordmenn på ferie i utlandet rundstjålet som aldri før.

På åtte år har antall slike anmeldelser blitt fordoblet, ifølge tall fra Statistisk Sentralbyrå. Ifølge Finans Norges tall for meldte reiseforsikringsskader, så var det rundt 109 000 tilfeller av tyverier eller tap av reisegods per tredje kvartal i fjor.

– Vi ser at tyveriene i utlandet bare øker, og for 2014 vil det nok være en «all time high», sier assisterende informasjonsdirektør Emma Elisabeth Vennesland i Europeiske reiseforsikring til NRK.

Verdier for 340 millioner

Hun opplyser at verdier for minst 340 millioner kroner stjeles fra nordmenn på ferie, og mesteparten at dette gjelder utenlandsferierende.

– Ute i verden så er man nok også kjent med vår gode økonomi og at nordmenn har mye penger og også bringer med seg store verdier til utlandet. Og det betyr at man også er ganske utsatt, sier Emma Elisabeth Vennesland.

En av dem som har opplevd å bli frastjålet verdisaker i utlandet er Patrick Elvelund Hansen. De skjedde på stranda i Torrevieja i Spania.

– Vi gjemte sakene våre under noen madrasser med håndklær over. Vi merket ingen ting før det kom en fyr som skulle selge oss noen solbriller. Da vi skulle betale, så hadde vi jo ikke noen penger, for alt var jo stjålet. Så da var det full rulle med å ringe politiet og anmeldt det for å få igjen på forsikringen, forteller han.

Innbrudd om natten

Ifølge Emma Elisabeth Vennesland i Europeiske reiseforsikring så endrer metodene seg stadig for hvordan tyvene opererer. Å få nattlige besøk på rommet er blitt mer vanlig.

– Vi har fått innmeldt en del tyverier ra hotellrom, hvor tyvene rett og slett har klatret inn gjennom vinduene og forsyner seg med verdisaker mens folk ligger og sover. Av og til våkner man og blir ganske sjokkert når man ser fremmede mennesker på rommet, sier Emma Elisabeth Vennesland.

Det er mobiltelefoner, nettbrett, smykker og penger som er mest populært å stjele. Spania og Tyrkia topper statistikken over anmeldte saker, men det er også dit det reiser flest nordmenn.