Hopp til innhold

Her er unntakene i reiseforsikringen din

Skal du ut og reise i ferien bør du ta visse forholdsregler. Det er nemlig ikke sikkert at forsikringen din dekker alt.

Koffert

En reiseforsikring skal dekke det viktigste. Men dersom du ikke setter deg inn i reiseforsikringens vilkår før du drar på ferie, kan det bli dyrt.

Foto: /colourbox.com / /colourbox.com

Rolf Forsdahl

Rolf Forsdahl er direktør for reise utland i Virke, og mener at det er skremmende mange som reiser utenlands uten reiseforsikring.

Foto: Pressebilde

Nordmenns uhell på sommerferie gjør perioden travel for forsikringsselskapene. Men vet du egentlig hva reiseforsikringen din dekker?

Mange av oss har reiseforsikring og er dermed sikret mot det viktigste. Rolf Forsdahl, direktør for reise utland i hovedorganisasjonen Virke, tror likevel at for få av oss setter seg godt nok inn i forsikringens vilkår, og som er klar over hva som faktisk dekkes.

– De fleste tilfeller er innenfor det som dekkes. Men så kommer du plutselig inn i en situasjon du regner med at forsikringen dekker, også gjør den ikke det, sier Forsdahl til NRK.no.

Han har kun et råd å gi:

– Les vilkårene. Dersom du finner ut at du ikke er dekket, tar du kontakt med forsikringsselskapet ditt. Ofte viser det seg at du kan tegne en tilleggsforsikring.

Unntak for streik

Etter at NRK.no publiserte saken om familien Langøy og deres ødelagte ferie, har vi vært i kontakt med andre SAS-reisende som ble berørt av bagasjerotet i Roma. Flere av dem har hatt problemer med forsikringsselskapet sitt i ettertid – fordi det var streik.

Noen kom forsinket til Middelhavscruise uten bagasje, mens andre var opptil to uker på ferie uten sin bagasje. Naturligvis førte dette til uventede utgifter, men selv om SAS dekker de nødvendige utgifter man har hatt mens bagasjen er borte, er det likevel begrenset.

Blir ikke ferien din slik du drømte om på grunn av for eksempel streik? Da er du mest sannsynlig ikke dekket av reiseforsikringen din.

(Saken fortsetter etter sitatboksen)

Forsikringen omfatter ikke tap/skade/utgifter som
direkte eller indirekte har sammenheng med
streik, lockout eller annen form for arbeidskonflikt
som inntreffer når du er på reise. Merutgifter/øko-
nomisk tap på grunn av konkurs er heller ikke
omfattet.

Europeiske Reiseforsikring (utdrag fra vilkår for helårs reiseforsikring)

– Streik, lockout og arbeidskonflikter er unntatt det som dekkes for å holde prisen på et akseptabelt nivå. Her er regelverket krystallklart, sier Emma Elisabeth Vennesland, assisterende informasjonsdirektør i Europeiske Reiseforsikring og If til NRK.no.

Knut Morten Johansen

Ifølge Knut Morten Johansen i SAS, kan hverken SAS eller andre flyselskaper lastes for at private reiseselskap har unntak i forsikringsvilkårene når det gjelder streik.

Foto: Roald Jungård/SAS

Informasjonssjef i SAS, Knut Morten Johansen sier de ikke kan forholde seg til vilkårene i en privat reiseforsikring, som han mener er et anliggende mellom forsikringsselskapet og passasjeren.

– Det er trist for mange passasjerer at de sitter med en forsikring som ikke er dekkende for en slik situasjon man hadde i Roma, men hverken SAS eller andre flyselskaper kan lastes for at private reiseselskap har unntak i forsikringsvilkårene når det gjelder streik, sier Johansen til NRK.no.

(Saken fortsetter etter faktaboksen)

Han synes også det er synd at det er noen som bruker slike situasjoner til å hente ut mer penger enn de har krav på.

– Ikke utnytt situasjonen. Vi har sett at ved å gå i rapportene våre og sjekke hver enkelt sak, at ikke alltid påstanden står til det som er registrert av oss. Det kan være at innhold i den tapte bagasjen harmoniserer dårlig med det som er gjort av innkjøp, hvilket kan skape problemer for erstatningen, sier Johansen.

Spesialforsikring for sykkel

Et annet eksempel, som ikke har sammenheng med streiken i Roma, var en som skulle sykle et ritt i Frankrike, men da han kom frem på flyplassen var sykkelen og utstyret til en samlet verdi på rundt 70.000 kroner savnet.

Ifølge Rolf Forsdahl i Virke er dette et veldig godt eksempel på hvor viktig det er å sjekke verdigrensen for reisegods i forsikringsvilkårene.

– Spesielt i Norge har vi en tendens til å ta med oss veldig verdifullt sportsutstyr når vi er ute og reiser. Mye av det har en verdi på alt fra 50 til 100.000 kroner. Vi tror vi har en forsikring som dekker det, men så har vi ikke det likevel, sier han.

Derfor kan det være viktig å se på behovet når man skal tegne reiseforsikring, og få en tilleggsforsikring eller flere, dersom det skulle være nødvendig.

(Saken fortsetter etter sitatboksen)

Sykler med påmontert tilbehør som du har med
på reise utenfor hjemsteds-/undervisningssteds-
/arbeidsstedskommunen med inntil kroner 4 000 per
skadetilfelle. (...) Forøvrig erstattes ikke tap av/skade på
sykkel.

Europeiske Reiseforsikring (utdrag fra vilkår for helårs reiseforsikring)

Ofte er det unntak i forsikringsvilkårene for ting de fleste av oss gjør på ferie uten å tenke over det. For eksempel de ulike vannsportene og aktivitetene som tilbys ved stranden.

Enten du henger i fallskjerm etter båt, eller har falt for fristelsen og hiver deg på bananen, så bør du tenke på risikoen for at det kan gå galt.

– Det er helt klart en fordel å være klar over om det dekkes av forsikringen før du hiver seg på en av disse aktivitetene, hvis ikke risikerer du å stå uten dekning om uhellet inntreffer, sier Forsdahl.

Det kan også være begrensninger blant annet på hvor lenge du kan oppholde deg i utlandet om gangen, men også geografiske begrensninger.

Mangedoblet pris

Emma Elisabeth Vennesland

Ifølge Emma Elisabeth Vennesland, assisterende informasjonsdirektør i Europeiske Reiseforsikring og If, er blant annet streik unntatt det som dekkes i reiseforsikringen, for å holde prisen på et akseptabelt nivå.

Foto: Per Ole Lindhjem / NRK

Virke-direktøren mener det er viktig å presisere av det er en sammenheng mellom dekning og premie. Emma Elisabeth Vennsesland i Europeiske Reiseforsikring er enig, og forteller at prisen ville vært mangedoblet dersom man skulle inkludert alt man ønsker i en forsikring.

– Det ville blitt mye mer enn det markedet er villig til å betale, sier Vennesland.

Hun understreker at reiseforsikringen ikke er en full kaskoforsikring som dekker absolutt alt, og peker på at det også stilles krav til aktsomhet.

– Det er mye tyveri i forbindelse med sommermånedene, og man må passe på tingene sine. Skal du på do nytter det ikke å gå fra bagasjen og tro at det går fint, sier Vennesland.

(Saken fortsetter etter bildet)

Tyv på stranden

Det er mye tyveri i forbindelse med sommermånedene. Pass derfor ekstra godt på verdisakene dine, både når du er ute og reiser, og ellers.

Foto: Xavier NAVARRO / PHOTOPQR/NICE MATIN

Europeiske Reiseforsikring er den største aktøren innen reiseforsikring i Norge, med en markedsandel på mer enn 40 prosent. Ifølge Vennesland skal reiseforsikringen inneholde de viktigste dekninger, og man legger inn deler som har stor betydning for folk på reise.

– Det er viktig å ha en sykedekning som gir god erstatning om du blir syk, utsatt for ulykker eller havner på sykehus, dekning for reisegods, dersom bagasjen forsvinner eller du blir ranet, og ulykkesforsikring som er gjeldende 24 timer i døgnet, utdyper hun.

Skremmende få har reiseforsikring

Både informasjonssjefen i SAS og direktør for reise utland i Virke rapporterer om skremmende mange som reiser utenlands uten reiseforsikring.

– Det som er bekymringsverdig er at det etter hvert er ganske mange som reiser uten reiseforsikring, både når de reiser med SAS og andre flyselskaper, sier Knut Morten Johansen i SAS.

Utenriksdepartementet har ved flere ganger fremhevet at det viktigste rådet de kan gi til reisende nordmenn er at de aldri glemmer å tegne reiseforsikring. Blant annet ble dette framhevet i forbindelse med framleggelsen av stortingsmeldingen i 2011 om bistand til nordmenn i utlandet.

Ifølge Rolf Forsdahl i Virke kan noe av det skyldes misforståelser relatert til forsikringen man får ved å betale reisen med kredittkort.

– Det kan finnes unntak i dekningen som den reisende ikke er klar over. Men har du vanlig reiseforsikring i tillegg til forsikring via kredittkortet trenger du ikke bekymre deg for en slik begrensning, da er det best å forholde seg til vilkårene for den ordinære reiseforsikringen, sier Forsdahl.

Han mener folk som skal på ferie eller annen reise bør ta til fornuft om de fortsatt ikke har reiseforsikring. Noen tenker gjerne at de bare skal på en liten tur og at det skal gå greit, men det kan bli dyrt for deg selv og for de pårørende.

– Du kan ikke regne med at myndighetene og utenriksdepartementet hjelper deg når du setter deg selv i en slik situasjon, sier Forsdahl.

Forskjellig fra selskap til selskap
Ann Håkonsen, kommunikasjonssjef i FNO

Ann Håkonsen, kommunikasjonssjef i FNO, mener det er viktig å sette seg inn i de unntak som gjelder i forsikringsdekningen, før reisen begynner.

Foto: cf-wesenberg@kolonihaven.no

I gjennomsnitt fikk 12 prosent av de med reiseforsikring erstatning fra forsikringsselskapet i 2012 ifølge statistikk fra Finans Norge (FNO). Kommunikasjonssjef i FNO, Ann Håkonsen mener det illustrerer behovet for reiseforsikringen.

Hun mener ogå at det er viktig å sette seg inn i de unntak som gjelder i forsikringsdekningen.

– Spesielt gjøres det oppmerksom på at forsikringen kan ha unntak for skader etter ulykker i forbindelse med spesielt risikobetonte aktiviteter, som for eksempel fallskjermhopping og andre luftsportaktiviteter, fjellklatring, sportsdykking, sier Håkonsen til NRK.no.

Vilkårene kan være noe forskjellig fra selskap til selskap. Håkonsen forteller at noen selskaper knytter en betingelse om fravær over et bestemt tidsrom til definisjon av reise.

– Det stilles for eksempel et krav til minimum én overnatting utenfor hjemmet. Det er også vanlig å begrense varigheten av den enkelte reise til maksimalt 45 dager, sier hun, og legger til:

– Ordinær reiseforsikring gjelder heller ikke under ekspedisjoner og lignende.

Reiseforsikring kan kjøpes for hele verden eller bare for Norden. Sistnevnte er betydelig rimeligere enn førstnevnte fordi skaderisikoen både antallsmessig og erstatningsmessig er lavere ved reiser i Norden.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)