Hopp til innhold

– Prøv å lete etter ulv fra bakken i dette terrenget

Frustrerte samer i Engerdal finner stadig flere ulvedrepte reinkalver. De mener det er uforståelig at det ikke tillates helikopterjakt etter ulven.

Jon Anders Mortensson

Jon Anders Mortensson mener direktoratet for naturforvaltning må raskere på banen og tilby helikopterbistand for å finne ulven som har gått løs på reinflokken.

Foto: Joar Elgåen / NRK

– Vi har organisert oss med utkikkspunkter for å dekke et så stort område som mulig og har funnet to nye kadaver, men vi mener at det er snakk om flere, sier Jon Anders Mortensson.

Han er leder i Elgå reinbeitedistrikt og har vært med å finne til sammen 11 reinkalv-kadaver de siste dagene. Samtlige mener han at er tatt av ulv.

Reineierne fikk raskt fellingstillatelse på ulven, men så ikke noe til rovdyret i natt. Mortensson i reinbeitedistriktet sier de skal ompostere og prøve å dekke et større område kommende natt.

– Vi prøver å få oversikt over ett større område, men sjansene er små, så vi trenger helikopterbistand, sier Mortensson.

– Vurderer situasjonen fortløpende

Døde reinsdyrskalver

Onsdag ble det funnet ni ulvedrepte reinkalver i Elgå reinbeitedistrikt. Reineierne frykter det er flere.

Foto: Bjørnar Johansen/SNO

Samene krevde allerede onsdag ettermiddag, så snart de oppdaget kalvemassakren i Femundsmarka, at myndighetene skulle sette inn helikopter for å lokalisere og skyte ulven umiddelbart.

Direktoratet for naturforvaltning svarte med gi samene fellingstillatelse, men bare til fots. Helikopter er foreløpig uaktuelt.

– Vi vurderer situasjonen sammen med SNO og reineierne hvilke virkemidler som bør brukes, men sannsynligheten for å finne ulven med helikopter er liten, sier seniorrådgiver Knut Morten Vangen i direktoratet for naturforvaltning.

Han sier at de vil vurdere helikopterjakt, hvis samene finner igjen ulven.

Reineieren i Femundsmarka bare rister på hodet av argumentet om at det er vanskelig å spore opp en ulv fra lufta.

– Prøv å lete langs bakken i det steinete og ulendte fjellområdet, og se om det er noe enklere, sier Mortensson.

Ber DN se til Sverige

Mortensson mener at det slett ikke er godt nok at de nå skal gå å vente på at noen skal se ulven igjen for så å vurdere om det skal settes inn helikopter. Han anbefaler direktoratet for naturforvaltning å kaste et blikk over grensa, til våre naboer i øst.

– Når man har skadedyr på området må man rykke inn nesten på timen for å lykkes og at de ikke har gjort det er uforståelig for meg. På den svenske sida settes det inn helikopter med en gang i en slik situasjon og det er også den eneste farbare vei i dette tilfellet, sier han.