Publikum svikter klassiskkonsertene

Fredag kveld åpner Festspillene i Elverum med ungdomssymfonikerne, ledet av den verdenskjente dirigentenen Andrew Manze. Men til tross for en internasjonal appell, vil folk heller se Bjørn Eidsvåg og Jan Eggum.

Utkantfestivalen 2012

POPULÆR: Bjørn Eidsvåg er et av de største trekkplastrene under årets festspillkonserter i Elverum. Her spiller han på Utkantfestivalen i 2012.

Foto: Gøril Sætre

Før fredagens åpningskonsert der Beethovens 9. symfoni skal fremføres, er det solgt omlag 400 av 1000 billetter. Alt tyder på at åpningen vil skje for halvfull sal, dette til tross for at den prisbelønte dirigenten Andrew Manze står med taktstokken.

Samtidig er det få billetter igjen til ungdomssymfonikernes konsert med Bjørn Eidsvåg. I tillegg er konserten med Jan Eggum utsolgt, og gratiskonserten med Dumdum Boys ventes å trekke 10 000 publikummere.

Daglig leder ved Festspillene i Elverum, Ørnulf Ring, er ikke redd for at den klassiske profilen er i ferd med å bli vannet ut.

– Vi er veldig bevisste på profilen og mener at vi har en kunstnerisk ryggrad i det klassiske. Det er blant annet tre orkesterkonserter og 10 – 15 kammerkonserter hvert år, men er avhengige av å nå ut til flere. Det gjøres gjennom kjente artister som trekker mange, og det er slik situasjonen har blitt for alle festspill og festivaler.

– Færre konserter

I fjor kunne Festspillene vise til et underskudd på 200 000 kroner. Dette preger også årets arrangement, men Ring er ikke bekymret for publikumssvikt.

Ørnulf Ring

MØT OPP: Ørnulf Ring skulle gjerne sett at flere møter opp på klassiskkonsertene.

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

– Vi gjorde en satsing til 40-års jubileet i fjor og bygde blant annet opp en ny scene ved Sagtjernet. I år blir konsekvensene at det er en litt mindre festival i antall konserter og budsjettet er noe innskrenket. Men besøkstallene er stabile og har ligget på mellom 15 000 og 18 000 besøkende de siste årene.

– Vanskelig å trekke rikspressen

Festspillene i Elverum er den eneste knutepunktfestivalen i Hedmark og Oppland. Dette betyr at de får statlig støtte og mottar årlig en sum på 2,7 millioner kroner. Til tross for å ha etablert seg over flere tiår, sliter festivalen med å skape overskrifter i rikspressen. I stedet er det mer kjente klassiskarrangementer som festspillene i Bergen, Nord-Norge og Olavsdagene som får oppmerksomheten.

– Mediene vet hvor vi er, så det står ikke på det. Men vi var det tredje festspillet når vi startet opp i 1974. Selv om vi er en knutepunktfestival, får vi betydelig mindre i støtte enn de andre. I tillegg er det også et spørsmål om hvor mye ressurser det er gunstig for oss å legge inn i å få medieoppslag, sier Ring.

Ungdomssymfonikerne

GLISSENT: Ungdomssymfonikerne spiller etter alt å dømme for halvfull sal i kveld.

Foto: Festpillene i Elverum

Til tross for at publikum på ingen måte går mann av huse for å se kveldens åpning, ser Ungdomssymfonikerne frem til konserten i Terningen arena.

– Det er helt fantastisk å være her i Elverum. Vi er her i tre uker og fokuserer kun på musikk. Det er et veldig bra nivå på orkesteret og folk fra hele verden har lyst til å komme hit for å prøvespille. Vi gleder oss veldig til å spille Beethovens 9. med kor, sier perkusjonist Torgrim Halse.