NRK Meny
Normal

Pasienter taper på sjukehuskamp

Pasientene i Innlandet har tapt på at det ikke ble et storsjukehus på Rudshøgda. Det mener bruker-representant, Bjug Ringstad.

Bjug Ringstad
Foto: Torvild Sveen / NRK

Hør historien til Guro Sveberg fra Løten. Hun har vært innom fire sjukehus i Innlandet uten å få noen diagnose: Fra sjukehus til sjukehus

Bjug Ringstad mener politikerne burde slått ring om storsjukehus og ikke laget valgkamp mot det.

Støtter sjukehusdirektør

- For alle politiske kandidater var det viktig å vise at de tok vare på nærsjukehuset sitt, sier Ringstad.

Bjug Ringstad støtter tidligere sjukehusdirektør Torbjørn Almlid i at det var lokalpolitiske hensyn som veltet storsjukehuset.

Ringstad satt i Sjukehuset Innlandet sitt samfunnspanel som representant for brukere og pasienter, og er sjøl medlem av Arbeiderpartiet.

Valgtaktisk spill

Einar Busterud
Foto: Martine Myhre / NRK

Hamar-ordfører Einar Busterud er enda klarere. Han mener Oppland AP kjørte hardt på storsjukehusmotstand fordi stortingskandidat Tore Hagebakken lå dårlig ann på meningsmålingene.

- Det var full enighet i samfunnspanelet. Så kom en dårlig gallup og da tok panikken styringa, sier Busterud.

Einar Busterud satt som Bjug Ringstad i samfunnspanelet, og mener stemninga der var entydig.

Avviser kritikk

NRK har ikke fått tak i Tore Hagebakken i dag. Men tidligere i dag avviste Stortingskollega Torstein Rudihagen at Oppland AP snudde av valgtaktiske hensyn. Han sier storsjukehus aldri var aktuell politikk for Oppland AP.

- Det som var Oppland Arbeiderparti sitt engasjement, og som var helt nødvendig, var at vi skulle ta vare på sjukehusene i Gjøvik og i Lillehammer som mest mulig komplette sjukehus, sier Rudihagen.

Bjug Ringstad levner ingen politikere ære i sjukehussaken - uavhengig av parti. Han mener partiene burde vært enige om å ikke lage valgkamp av saken, sjøl om ha skjønner det var fristende.

- Det som var glippen var at ikke samtlige partier bestemte seg for å løfte denne saken høyere enn det å skulle bli representert på Stortinget, sier Ringstad.

Ringstad mener sjukehusene i Innlandet er svekka etter at storsjukehusplanene ble lagt brakk. Og er mer enn noensinne klar på at politikerne trådde feil.

- Dette fører til at flere ting nå flyttes til Oslo, sier Ringstad.

Einar Busterud er like klar.

- Det er en tragedie at Innlandet er så elendige til å samarbeide, sier han.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Ras på E16 i Bagn

    E16 i Oppland er stengt ved Bergsundtunnelen like sør for Bagn på grunn av et snø- og jordras. Det melder Statens Vegvesen.

  • Brann i Gjøvik

    Alle kom seg ut da det brøt ut brann i en bolig i Nerby Terrasse i Gjøvik klokka 00.40 i natt. Brannårsaken var trolig varmgang i en avfukter, melder politiet.