Kaos for blind velger

Det ble ikke noe hemmelig valg for Svein Tore Sivertsen fra Lillehammer. Han er blind og måtte la valgfunksjonæren plukke ut rett liste.

Svein Tore Sivertsen
Foto: Torstein Paulsen / NRK

Svein Tore Sivertsen sier at det var tydelig at valgfuksjonærene ikke visste hva de skulle gjøre da han møtte opp for å gjøre sin borgerplikt i går.

- Jeg spurte om det var stemmesedler med blindeskrift. Men det var det ikke. Derfor måtte jeg fortelle hvilke stemmeseddel valgfunksjonæren skulle hente til meg, sier Sivertsen.

Dermed ble det ikke noe hemmelig valg for Sivertsen. Og han måtte stole på at valgfunksjonæren i hans valglokale ga han rett liste.

- Slik skal det jo ikke være. Dette er ikke bra nok, sier Sivertsen.

Svein Tore Sivertsen
Foto: Torstein Paulsen / NRK

Støtte i lovverket

Svein Tore Sivertsen har støtte i lovverket. Der står det at blinde og svaksynte har like stor rett til hemmelig valg som alle andre.

Avdelingsdirektør i kommunal- og regionaldepartementet, Hans Petter Gravdahl, vil ikke kommentere denne konkrete saken. Men han understreker at kommunene har ansvar for at loven følges.

- Det er den enkelte kommune som har ansvar for å legge til rette dette, sier Gravdahl.

Gravdahl sier at det blant annet er et samarbeid med Blindeforbundet. For eksempel finnes det klistrelapper som kan påføres stemmesedlene.

- Dette var ille


Stemmestyreleder i Svein Tore Sivertsens valgkrets på Lillehammer, Rolf Kristiansen, beklager det som har skjedd.

- Dette er ille. Også blinde skal kunne stemme hemmelig, sier Kristiansen.

Som sier at han skal gjøre sitt beste for at dette ikke skal skje igjen.