NRK Meny
Normal

Oppmøtet halvert med videoforelesninger

Studentene vet ikke sitt eget beste når de velger nettforelesninger framfor å møte opp på forelesning, mener studieleder ved Høgskolen i Lillehammer.

Student Trygve Ingebretsen i kantina ved Høgskolen i Lillehammer.

POSITIVT: Student Trygve Ingebretsen mener det er et godt tilbud med videoundervisning på nettet i tillegg til å kunne gå på vanlig forelesning.

Foto: Hanne Stine Kind / NRK

Etter at Marir Roland Udnæs, som er studielederen ved Idrettsfag, begynte å legge ut undervisningen sin på nettet, er antall studenter som kommer på forelseningene halvert.

– Jeg pleier å telle. Og det må i hvert fall være halvert i forhold til i fjor, da jeg kjørte det samme emnet, sier Marit Roland Udnæs til NRK.

Marit Roland Udnæs utenfor Høgskolen i Lillehammer.

VIKTIG LÆRINGSMILJØ: Studieleder Marit Roland Udnæs ved idrettsfag på Høgskolen i Lillehammer, mener studentene går glipp av et viktig læringsmiljø dersom de bare følger nettundervisning.

Foto: Hanne Stine Kind / NRK

Studielederen ved Høgskolen i Lillehammer er med i et pilotprosjekt hvor alle forelesninger skal legges ut på nettet. Ved hjelp av kamera og lydutstyr blir forelesningene dermed tilgjengelig for studenter som sitter helt andre steder enn i auditoriet. Roland Udnæs mener studenter taper på dette.

– De går glipp av et læringsmiljø som er basert på pauseprat og på det å møte sine medstudenter og bli kjent med dem. De går glipp av direktekontakt med meg i pausene og før og etter forelesning, mener hun.

Internasjonal trend

Både nasjonalt og internasjonalt er trenden at det skal gjøres lyd- og bildeopptak av forelesninger. Det sier professor i pedagogikk ved Høgskolen i Lillehammer, Yngve Nordkvelle, som har jobbet mye med mediepedagogiske spørsmål.

Professor Yngve Nordkvelle sitter på kontoret sitt.

MYE NETTUNDERVISNING: Professor i pedagogikk, Ynge Nordkvelle, kaller de mange tilbudene om nettundervisning for den rene feberen.

Foto: Hanne Stine Kind / NRK

– Nå synes jeg det er rene feberen. Etter at den siste bølgen kom for ett par år siden om såkalte MOOC'er, så er det liksom gått litt sport i det. MOOC (Massive Open Online Courses, red. anm.) er et nytt begrep, men det er god gammeldags fjernundervisningsteknologi som er pakket inn på nye måter. Og fordi noen amerikanske prestisjeuniversiteter fant ut at dette var mulig, så ble plutselig dette her en sånn feber, sier Nordkvelle.

Populært blant studenter

En av fordelene med nettvideoene er at man kan se dem flere ganger og dermed få med seg ting man kanskje ikke forstod første gang. Blant mange av studentene er tilbudet populært.

– Vi er jo 130 stykker i klassen, og vi er vel 30-45 stykker som stiller opp. Så det er jo en stor andel som bruker nettløsningen. Jeg synes det er veldig bra at det legges til rette så man ikke trenger å være der, i hvert fall for dem som driver med idrett og toppidrett, sier Trygve Ingebretsen som tar bachelor i Sportmanagement.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Vogntog med stor overvekt

    Et transportfirma fikk et samlet gebyr på nesten 110 000 kroner etter at to vogntog ble stoppet med overlast av Statens vegvesen i Elverum i går. Kontrollen ble gjort på fylkesvei 546 i Elverum.

  • Ingen pågrepet etter brann

    Politiet har fortsatt ikke pågrepet noen etter brannen ved rådhuset i Raufoss i går kveld. Det brant ved søppelkassene utenfor rådhuset og videobilder viser at en person bar paller til arnestedet.

  • Ønsker tips om brann

    Politiet ønsker tips fra publikum som har sett en mørkkledd person i forbindelse med en brann i Raufoss i kveld. Politiet tror brannen er påsatt etter funn av paller på en kasse over et kjøleaggregat, samt at det er sikret en video av hendelsen.