NRK Meny
Normal

OL-bakke kan miste internasjonale renn

Lillehammer kommune har ikke råd til å bruke 22 millioner på å oppgradere den lille Lysgårdsbakken. Dette kan gå ut over Verdenscupen og Ungdoms-OL.

Lysgårdsbakkene på Lillehammer under OL i 1994

IKKE RÅD: Lillehammer kommune har ikke penger til å oppgradere den lille Lysgårdsbakken på Lillehammer (t.h. i bildet). Dette kan føre til at de mister store internasjonale arrangementer. Her fra OL på Lillehammer i 1994.

Foto: Richardsen, Tor / NTB scanpix

Det internasjonale skiforbundet krever at den lille Lysgårdsbakken på Lillehammer skal oppgraderes, hvis ikke mister bakken driftslisensen. Uten modernisering blir det ingen internasjonale hopprenn i bakken, men Lillehammer kommune har ikke penger til utbedringer. Profilen må endres og plasten byttes ut. Dette vil koste 22 millioner kroner.

Per Prestrud

VANSKELIG: Varaordfører i Lillehammer, Per Prestrud, sier at kommunen sliter med å hoste opp 22 millioner for å utbedre lille Lysgårdsbakken.

Foto: Dag Kessel

– Vi har mye penger, men vi har også mye vi skal bruke pengene på, sier varaordfører i kommunen, Per Prestrud (Sp).

Han forteller at kommunen har en handlingsregel som sier at de ikke skal bruke eller investere mer enn de betaler i renter og avgifter i året. Dette dreier seg om ca. 55 millioner kroner.

– Dette er en vanskelig sak, for å si det forsiktig. Vi skal ha en helhet i kommunen. Hvis vi bruker penger på noe, må noe annet nedprioriteres, sier Prestrud.

Marit Gjerland, anleggsrådgiver i Skiforbundet mener bakken kan stå i fare for å stenges dersom kommunen ikke finner pengene.

– Dersom Det internasjonale skiforbundet ikke forlenger midlertidige sertifikater, og ombygging ikke finner sted, må bakken stenges for internasjonale arrangement, sier hun til NRK.

Må oppgraderes innen 2016

Eiliv Furuli er daglig leder i World Cup Lillehammer og er en av to arrangører som bruker den lille Lysgårdsbakken. Den andre arrangøren er Ungdoms-OL. Han håper partene kommer til en løsning i saken. Eiliv Furuli

Eiliv Furuli

LØSNINGSORIENTERT: Eiliv Furuli i World Cup Lillehammer er én av to arrangører som benytter seg av lille Lysgårdsbakken. Han mener partene må finne en løsning.

Foto: Anne Kjersti Storaunet

– På vegne av oss som holder på med sporten, vil jeg si at vi har respekt og forståelse for at pengene skal fordeles. Mitt håp er at alle kan gi litt, sier han.

Han mener alle har et ansvar for å få en god prosess i saken. Dersom kommunen skal beholde driftslisensen, må de oppgradere bakken innen 2015–2016. Prestrud selv sier at kravet om oppgradering ikke kom som en overraskelse.

– På et eller annet tidspunkt visste vi at bakken måtte oppgraderes. Dette måtte komme, så det er ikke noe nytt for oss, sier Lillehammers fungerende ordfører.

Mener kommunen er sjakk matt

Leder for kommunikasjon og samfunnskontakt i Ungdoms-OL, Magne Vikøren, vil ikke blande seg inn i de politiske beslutningene. Nå vil han heller se etter løsninger.

– Det som er viktig for oss er at det blir hopprenn, det har vi jo på OL-programmet, sier han.

Magne Vikøren

POSITIV: Leder for kommunikasjon og samfunnskontakt i Ungdoms-OL, Magne Vikøren, vil finne en løsning på problemet.

Foto: Ole Martin Sponberg / NRK

Vikøren mener det er for tidlig å si noe om konsekvensene ved de økonomiske spørsmålene.

Gruppeleder i Høyre på Lillehammer, Eivind Falk, mener kommunen har kjørt seg selv opp i et hjørne økonomisk.

– Nå har de rett og slett satt seg sjakk matt. Kommunen har forpliktelser og vi må nå se på hva som er nødvendig å gjøre for å oppfylle kravene, sier han.

Er avhengig av godkjent hoppanlegg

Skiforbundet mener det er kommunens ansvar, som eier av anlegget, å finansiere oppgraderingen. Prestrud hevder man kan finne penger andre steder.

– Jeg tror man kan finne finansieringsmetoder andre steder enn kun hos kommunen, sier han.

Den varaordføreren mener likevel det er naturlig at Skiforbundet ber kommunen om å betale.

– Vi er vårt ansvar bevisst. Det skal være møter rundt saken i neste uke, og da får vi se hva slags planer som blir lagt, sier han.

Han er klar på at han vil at Lillehammer skal være Europas beste skidestinasjon, og at de må ha et godkjent hoppanlegg for å klare nettopp det.

– Det er helt avgjørende for å beholde World Cup-statusen, sier han.

Se også TV-reportasjen fra Lysgårdsbakkene:

Lillehammer kommune har ikke råd til å bruke 22 millioner på å oppgradere den lille Lysgårdsbakken. Dette kan gå ut over Verdenscupen og Ungdoms-OL.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Forsinket dobbeltspor til Hamar?

  Bygging av dobbeltspor på Dovrebanen til Hamar kan bli utsatt. Det går fram av et dokument fra Bane Nor som Aftenposten har fått tilgang til. I dokumentet peker Bane Nor på at det ikke er realistisk med dobbeltspor til Hamar før i 2026. Dette er to år senere enn hva Stortinget har vedtatt i Nasjonal Transportplan.

  Togstreik
  Foto: Ola Bjørlo Strande / NRK
 • Seks i samme bil bøtlagt

  Seks personer i samme bil ble søndag ettermiddag bøtlagt. Ingen av dem brukte bilbelte. Det skjedde da Utrykkningspolitiet stanset en bil på riksvei 4 på Dalsjordet i Gjøvik.

 • Gulliksen til Tyskland

  Elverum håndballs gode høyrekant Kevin Gulliksen går til tyske Minden. Det melder Østlendingen. Det betyr at det bare ble med en sesong for Gulliksen hos serieleder Elverum. I Minden blir han lagklamerat med en annen tidligere elverumspiller Magnus Gullerud.