NRK Meny
Normal

Nysgjerig gjest på Tangaroa

- Dyrelivet rundt Tangaroa-flåta er upåklagelig, skriver mannskapet. En stund hadde de følge av denne nysgjerrige havskilpadden.

Tangaroa havskilpadde
Foto: Tangaroa

En tredjedel av turen tilbakelagt!

”Vi har seilt 1329 nautiske mil, og har tilbakelagt en tredjedel av etappen til Raroia. Til sammenligning ligger vi 350 nautiske mil foran Kon-Tiki på samme dato”, skriver Øyvind i loggen 22.mai.

Ellers meldes det fra flåten at guarateknikken har vist seg å fungere. ”Vi seiler storsirkel mot Raroia med vinden tvers og strømmen på låringa. Vi har i en helt annen grad mulighet for å holde kursen, og det var jo nettopp noe av det Tangaroa skulle vise. Kon-Tiki brukte 101 døgn, så får vi se hvordan det går med oss. Så lenge vi har vind, går dette støtt og sikkert rett mot mål”.

Tangaroa
Foto: Tangaroa

25 grader i vannet

Når det gjelder været, har ekspedisjonen vært utrolig heldige så langt. De hadde en tilnærmet vindstille solskinnsdag i går, men ellers har det blåst bris av varierende styrke mesteparten av tiden. Noe skiftende skydekke og enkelte regnbyger har de hatt, men de fleste dagene er gode varme solskinnsdager. Bølgehøyden varierer fra flatt vann til 2-3 meter, til tider med noen store, slake dønninger som underlag. Temperaturen i vannet ligger nå stabilt på 24-25 ºC og lufttemperaturen på 26-27 ºC, så gutta lider ingen nød der ute!

Tangaroa fisk
Foto: Tangaroa

I siste rapport beskrives tilværelsen slik: ”I dag har vi skiftende skydekke, sol og en pen bris. Det har blåst en god frisk bris med regnbyger i natt. Sjøen drar seg fort opp her ute, men blir ikke krapp. Nå seiler vi med bølgehøyde på tre meter. Flåten vrir seg og knirker, men tar sjøene forbausende godt. Vannet drar seg innover hovedstokkene, mens tverrstokkene som holder flåten sammen og bærer bambusdekket gir såpass fribord at vi holder beina tørre. På gamle bilder fra Kon-Tiki ser vi rormannen sitte med beina på bunnstokkene, og han får en våt seilas på slikt føre”. Samtlige gir uttrykk for at stemningen om bord er god, og at selv om det merkes at folk er forskjellige, fungerer dagliglivet og samarbeidet overraskende bra.

En nysgjerrig gjest

Dyrelivet rundt flåten er upåklagelig. I tillegg til fregattfuglen som har fulgt dem helt til nå og ”akvariet” som har etablert seg under flåten, hadde de for noen få dager siden besøk av en nysgjerrig havskilpadde. Dette besøket kan du lese mer om på www.tangaroa.no

Tangaroa
Foto: Tangaroa

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • To turistar redda ut av Rondane

  Ei snøskuterpatrulje frå Norges Røde Kors Hjelpekorps har henta ut to menn frå fjellet som hadde problem med å ta seg ned att på eigehand. Aksjonen starta rundt klokka 18.40 i ettermiddag, og båe skal vera i god form. Mennene vart henta ut frå Eldabu aust for Rondablikk.

 • Gangnes vil tilbake

  Skadeforfulgte Kenneth Gangnes trosser de medisinske rådene, og har bestemt seg for å gjøre et siste comeback i hoppbakken. Det melder NTB. Det er fjerde gang hopperen fra Kolbukameratene kjemper seg tilbake fra korsbåndsskade. Operasjonen i november var vellykket, og totningen ser for seg å være tilbake på ski til høsten.

  Nyoperert Kenneth Gangnes hjemme på Lillehammer
  Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK
 • Kjørte inn i bom ved tunnel

  Flere biler kjørte inn i en bom som gikk ned ved Teigkamptunnelen i Nord- Fron i kveld. Bommen gikk ned etter at en trailer fikk problemer inne i tunnelen. I følge politiet har traileren kommet opp i taket. Vegen er fortsatt stengt og trafikken omdirigeres.