NRK Meny
Normal

Ny telling: Flere utenlandske vogntog

ELVERUM (NRK): På riksvei 25 i Hernes dundrer vogntogene forbi. Tore Velten i lastebileierforbundet står der og teller. 70 norske og 75 utenlandske. Sånn var det ikke for to år siden.

Tore Velten i lastebileierforbundet

HAR OVERSIKT: Tore Velten i Norges Lastebileierforbund teller utenlandske vogntog på riksvei 25 i Hernes i Elverum.

Foto: Anne Kari Løberg

Norges Lastebileierforbund gjør sin egen kartlegging av utenlandske vogntog på norske veger. De frykter at utenlandske sjåfører tar over kjøreoppdragene i Norge.

 • På riksvei 25 i Hernes i Elverum passerte i alt 145 vogntog det siste døgnet. 70 av dem var norske og 75 av dem utenlandske. Det er 51,8 prosent utenlandske. I 2013 var det 49,6 prosent utenlandske.

Dette er andre gang Norges Lastebileierforbund bruker 24 timer på å telle biler. De står på 20 forskjellige steder i Norge.

– Vi gjør det for å skaffe oss et bilde av godstrafikken gjennom et helt døgn, sier administrerende direktør i Norges Lastebileierforbund, Geir A. Mo.

Ikke store endringer

Tellingen viste at det ikke er store endringer i Hedmark og Oppland siden forrige telling. Nå var 37,5 prosent av vogntogene utenlandske mot 36,7 prosent for to år siden.

På landsbasis er det heller ikke store endringer. På tellingen for to år siden var 36 prosent av vogntogene utenlandske og det er omtrent det samme nå.

Tore Velten sier de uansett vil bruke tallene for å påvirke myndighetene.

– Vi vil jo at de norske transportørene skal overleve i Norge. Og vi vil at det skal være lik konkurranse, sier Velten.

Tore Velten i lastebileierforbundet

NYTTIG INNSAMLING: Tore Velten i Norsk Lastebileierforbund sier de vil bruke tallene for å påvirke myndighetene.

Foto: Anne Kari Løberg

Flest nær svenskegrensa

Det siste døgnets tellinger viser at det er klart størst andel av utenlandske vogntog sør i Hedmark.

 • På riksvei 2 i Kongsvinger passerte 521 vogntog det siste døgnet. 140 av dem var norske, 381 av dem var utenlandske. Det er 73,3 prosent utenlandske, mot 70,7 prosent ved forrige telling.
 • I Oppland ble det telt flest utenlandske vogntog på E6 i Kvam. Der passerte 734 vogntog. 547 av dem var norske, 187 utenlandske. Det er en liten nedgang. Prosenten utenlandske vogntog nå var 25,5 prosent, mot 28,4 for to år siden.

Har bedre kontroll

Lastebileierforbundet vil ha flere kontroller, slik at utenlandske sjåfører ikke kan kjøre mer i Norge enn de faktisk har lov til. Og de vil ha forhåndsbetaling av bompenger.

– Vi ser at mange utlendinger bare kjører forbi bommene og ikke betaler, sier Tore Velten.

Sonja Lindqvist i tilsyns- og kontrollseksjonen i Vegdirektoratet, sier at de absolutt tar tak i dette. De har fått mer ressurser og hatt en firedobling i antall kontroller det siste året.

– Vi er også i ferd med å utvikle en kontrollteknologi som kan registrere strekninger som er kjørt og når de er kjørt, men det må tas opp mot datatilsynet, sier Lindqvist.

Bompengesituasjonen ble bedre etter at det ble krav om bombrikke i bilen fra årsskiftet.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Hun blir sjef i Av-og-til

  Randi Hagen Eriksrud fra Lillehammer er ansatt som ny generalsekretær i Av-og-til. Eriksrud kommer fra stillingen som kommunikasjonssjef i Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress. Av-og-til arbeider for redusert alkoholforbruk.

  Randi Hagen Eriksrud
  Foto: Av-og-til
 • Berging av vogntog i Rendalen

  Riksveg 3 ved Hanestad i Rendalen er midlertidig stengt på grunn av berging av vogntog.

 • Trafikkulykke i Hamar

  Tre personer er sendt til legevakten for sjekk etter at to biler kolliderte i Konsilovegen i Hamar i dag.