Norges beste skismører satser på hund

ÅSMARKA (NRK): Svein Ivar Moen har hoppet av skisirkuset. Nå trener han for å nå til topps i hundeløp.

HØG FART: Svein Ivar Moen er klar for suksess sammen med firbeinte.

KONSENTRERT: Svein Ivar Moen er klar for suksess sammen med firbeinte.

Foto: Lena B. Hillestad

Han kjører hund med en rasemiks av fuglehund, vorster, pointer og greyhound. Det går fort, mye fortere enn vi er vant til å se hundespann på vinterføre. I tillegg skjer det på barmark.

KJØRER FORT: Sparkesykkel og kjapp hund er en kombinasjon som beveger seg fort.

KJØRER FORT: Sparkesykkel og kjapp hund er en kombinasjon som beveger seg fort.

Foto: Ivar Arne Nordrum / NRK

Svein Ivar Moen er i godt selskap. Ifølge ham vil nemlig stadig flere drive med dette, ikke minst på grunn av snøfattige vintre og dårlige vilkår for tradisjonelle hundeløp i Europa.

Det er en ny hverdag for den tidligere skismøreren, karakterisert av Ole Einar Bjørndalen som verdens beste.

– Ingen over, ingen ved siden, mente Bjørndalen da Moen på vårparten sa takk for seg i det internasjonale skisirkuset. Hjemme ventet kone, og tre små barn som gjerne ville se mere til pappaen sin. Nok fikk være nok, mente Moen etter mange år på reise med smørejern og koffert.

– Der ingen skulle tru at nokon kunne bu

– Velkommen hit, sier Svein Ivar Moen på trappa til et flott lafta hus midt inne i skogen. Han peker på åsen over en halv mil unna og forteller at der befinner nærmeste nabo seg. Det er familien svært bekvemme med. Her er det ingen grunn til å bekymre seg for at hundene gjør.

PRIORITERER FAMILIE: Svein Ivar og Mona Arnegård Moen

PRIORITERER FAMILIE: Svein Ivar og Mona Arnegård Moen.

Foto: Ivar Arne Nordrum / NRK

Svein Ivar og kona Mona Arnegård Moen kjøpte bruket, som da var ei seter, rett etter årtusenskiftet. Siden har de pusset opp litt etter hvert. Avstanden til naboen er ikke helt illustrerende for beliggenheten. Det hører også med at det bare er en mil til Sjusjøen og tre til Lillehammer.

– Også er det stabilt og godt klima, med kort veg til skiløyper poengterer Moen. Selv om han nå har tenkt å holde seg unna internasjonale smørebuer, er ikke smørekofferten lukket med lås, hvis vi tolker ham rett. Likevel er det to- og firbeinte som kan vente seg mest fokus framover.

Satser på hund og familie

TRENINGSKLARE: Svein Ivar Moen og to av hundene hans.

TRENINGSKLARE: Svein Ivar Moen og to av hundene hans.

Foto: Ivar Arne Nordrum / NRK

Ekteparet i Åsmarka er ikke ukjente med hund. Svein Ivar var verdensmester før smøringa tok all tid. Nå vil han tilbake, og det skal skje litt om senn. For denne sommeren er smørefri, og det tror han også høsten kommer til å bli. Bare en ting kan få ham tilbake nå. Det er hvis Ole Einar Bjørndalen satser mot OL i Beijing i 2022. Da har han lovt å smøre skiene til mesteren de siste to årene før lekene.