Hopp til innhold

Snart kan politi, brann og ambulanse snakke sammen under utrykning

Brannmennene som rykket ut til den kaprede Valdresekspressen visste ikke at det fantes en mann med kniv i bussen. Nå utstyres alle brannbiler med et nytt nødnett som etter planen skal gjøre kommunikasjonen mellom nødetatene lettere.

Rolf Holmlund

Utrykningsleder Rolf Holmlund er spent på det nye nødnettet.

Foto: Kjetil Fremgaarden Skaug / NRK

Nødnettet skal bygges ut og tas i bruk i hele landet innen utgangen av 2015.

Det bygges ut i faser og, Hedmark og Oppland er i fase 1 i byggetrinn 2. Noe som betyr at de er blant de første som tar i bruk nødnettet i operativ drift.

Nødnett installeres

Brannbilene på Hedmarken får denne uka installert nytt nødnett.

Foto: Kjetil Fremgaarden Skaug / NRK

Utstyret gjør det mulig for brann, politi og ambulansetjenesten å snakke sammen mens de rykker ut på hendelser, og skal også gjøre det enklere å finne fram.

– Vi kan bedre ha rede på hverandre. Vi vet hvem som er først framme, hva dem ser og alle andre ting som gjør hverdagen enklere for oss. Jeg håper det blir så bra som de sier, sier utrykningsleder ved Hedemarken interkommunale brannvesen, Rolf Holmlund.

Viktig å dele informasjon

Nødnettet har blitt kraftig forsinket over hele landet, og det har blitt mye dyrere enn først antatt. Men denne uka er nødnettet installert i brannbiler på Hedmarken.

Brannbil

Innen utgangen av 2015 skal alle nødetater i Norge ha samme kommunikasjonsutstyr.

Foto: Kjetil Fremgaarden Skaug / NRK

– Det er veldig viktig å kunne dele all informasjon. For eksempel om en bil som har kjørt av veien har den noe farlig i lasten, eller skyting pågår, sier beredskapsleder i Hedemarken interkommunale brannvesen, Per Harry Stenslie.

Et eksempel på at det nye nødnettet trolig vil bli til stor hjelp er kapringen av Valdresekspressen i begynnelsen av november. Brannvesenet som rykket ut til bussen fikk ikke vite at det var en desperat mann med kniv i bussen før de kom fram til stedet. Både AMK og politiet visste da at det var en knivmann om bord.

– Mitt mannskap var forberedt på å komme til ei trafikkulykke da de kjørte mot stedet. Det er svært uheldig at denne viktige informasjonen ikke kom fram til mitt mannskap, sa brannsjef i Årdal brannvesen, Gaute Johnsgaard til NRK.no da dette ble kjent.

Tre mennesker ble drept i busskapringen.

Tester utstyret

Flere politidistrikter bruker allerede nødnettet; Oslo, Asker og Bærum, Østfold, Follo, Søndre Buskerud og Romerike.

Radionettet for nødnett i Hedmark og Oppland er ferdigstilt, og nødetatene gjør seg nå klar til å ta det i operativ bruk for fullt her.

Utstyret er montert i alle bilene til politiet, brannvesenet og helsetjenesten og utstyret testes nå i disse dager.

I dag ble det nye nødnettet installert i brannbiler på Hedmarken. I løpet av et halvt år skal alle utrykningskjøretøy være påkoblet.

Reporter Anne Kari Løberg, fotograf Bjørn Opsahl.