NRK Meny
Normal

Nå blir det en kvinne

Det blir en kvinnelig ordfører uansett valgresultat. Grue kommune er nemlig norgesmestere i antall kvinner på valglistene under årets lokalvalg.

Nå blir det en kvinne

På denne ordførerveggen har det ikke vært mange kvinner, men i år så blir det uansett en kvinne i ordførerstolen i Grue kommune.

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

Mange partier de fleste steder i landet, sliter med å ha nok kvinner på valglistene. Men det gjelder ikke i Grue kommune i Hedmark. Ved de siste tre kommunevalgene har gruekvinnene vært i flertall på listene. Nå er den lille kommunen best i landet til å få kvinner til å stille på lister til kommunevalget.

Støtter hverandre

Berit Hanestad

Vi baktaler ikke hverandre, vi snakker hverandre opp, sier Berit Hanstad i Grue Sp.

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

Gruekvinnene sier de har fått til et godt miljø, og at de fremsnakker hverandre.

– Vi har «bakket» hverandre opp. Vi damer har en tendens til å konkurrere med hverandre og baksnakke, og trekke hverandre ned. Jeg tror vi har lykkes veldig med å bli enige om hvilke posisjoner vi bekler, og så gjør vi en skikkelig jobb, for det kan vi, sier Berit Hanstad som står på lista til Grue Senteparti.

Lange tradisjoner

Det er ingen som trykker damene i Grue kommunestyre ned, og på felleslista i Grue står hele åtte kvinnenavn. Wenche Huser Sund er ordførerkandidat for Grue H/Krf/V og mener den store mobiliseringen av kvinner skyldes to ting.

Wenche Huser Sund

Førstekandidat på felleslista i Grue er Wenche Huser Sund, som sier bygdekvinnene aldri har vært redde for å ta i et tak.

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

– Her i bygda har det vært landbruk i alle år, hvor mennene har vært ute og jobbet på jordet og i skogen. Det er damene som må ha tatt tak, og drevet familien AS hele tiden. Det er historisk sett den ene grunnen. Den andre er at Grue er ei gründer bygd med damer. Det er utrolig mange flinke damer som har fått til mye her, sier Huser Sund.

Unik bygd

53 prosent av kandidatene på årets valglister i Grue er kvinner. Og på alle listene, troner en kvinne øverst.

Professor i statsvitenskap ved Høgskolen i Lillehammer, Ingrid Guldvik sier kvinnene i Grue har fått til noe unikt.

Ingrid Guldvik

Det skal være moro å drive politikk, og det er viktig at kvinnene støtter hverandre og sier til hverandre at de får det til, sier Ingrid Guldvik som er professor i statsvitenskap på Høgskolen i Lillehammer.

Foto: Dag Kessel / NRK

– Det er sjeldent vi hører om slike saker. 72 prosent av listetoppene er menn, så det vi hører om i Grue er unikt. Det har blitt en kultur for at kvinner skal delta, og det er viktig. Man må gi kvinnene rom til å prøve seg, slik de har fått til i Grue. Kvinner setter saker på dagsordnen som ikke menn gjør, så en blanding av menn og kvinner i politikken er viktig, sier Guldvik.

– Når noen kvinner får det til, vil de andre følge etter, sier Liv Frette som bor i Grue.