NRK Meny
Normal

Mor funnet skyldig

Den 26 år gamle Ringsaker-mora er dømt til 6 års fengsel for å ha skadet sin egen sønn slik at han døde. Hun anket dommen på stedet.

Hamar tinghus.
Foto: Geir Olav Slaaen. / NRK

Hedmarken tingrett har funnet Ringsaker-mora skyldig etter tiltalen og dømt henne til fengsel i seks år.

Hun må også betale 100.000 kroner i oppreisning til sin gjenlevende sønn og 100.000 kroner til barnas far.

Dommen falt i Hedmark tingrett klokka 14.00 fredag.

Anket på stedet

Ringsaker-kvinnen var selv til stede i retten da dommen falt. Hun viste få følelser og nikket kort på spørsmål om dommen var forstått.

Da dommeren ramset opp de tre mulighetene hun nå har, betenkningstid, å godta dommen eller å anke den, svarte hun kort; jeg anker.

Kvinnen har hele tiden nektet straffskyld og forsvareren hennes hadde lagt ned påstand om full frifinnelse.

- For mild dom

En av meddommerne i saken var ikke fornøyd med seks års fengsel. Meddommeren mente kvinnen burde dømmes til sju års fengsel, men fikk ikke med seg hoveddommeren og den andre meddommeren på det.

Dommen på seks års fengsel er i tråd med aktors påstand.

Skyldig etter tiltalen

Den 26 år gamle kvinnen var tiltalt for å ha mishandla sin egen sønn gjentatte ganger slik at han til slutt døde av kvelning. Hun var også tiltalt for kvelningsforsøk på sin andre og yngste sønn.

Kvinnen er nå dømt for legemsbeskadigelse med døden til følge under særdeles skjerpede omstendigheter, i tråd med tiltalen.

Lang vei

Den nå 26 år gamle Ringsaker-kvinnen ble pågrepet i Brumunddal den 15. desember i 2006. Siden da har saken vært etterforsket.

Den gjenlevende sønnen ble plassert i fosterhjem.

Det tok såvidt lang tid å komme fram til en tiltale fordi den var avhengig av hva de medisinsk sakkyndige kunne finne ut om de to sønnenens sykdomsbilde.

Blokkerte luftveiene

I retten konkluderte de sakkyndige med at den eldste sønnen døde av kvelning, men uten å kunne være sikre på hvordan han ble kvalt.

Hedmarken tingrett har nå funnet moren skyldig i å ha blokkert luftvegene på sønnen sin flere ganger, sist på Ullevål universitetssykehus den 10. april 2005.

Sønnen døde senere av skadene.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND