NRK Meny
Normal

Mira - og kvinnelig kaptein (1867)

 

Mira
Foto: Mjøssamlingen

DS Lettvindt var Mjøsas første propellbåt, men lengst bar hun navnet Mira. Hun ble bygd i 1867 for gods og passasjerfrakt i Furnesfjorden, Stange og Toten. Det var Hamar Handelstands forening som fikk bygd båten som hadde plass til 64 passasjerer og et mannskap på to. Etter ti år hadde båten fraktet 10 500 passasjerer.

Kvinnelig kaptein

I årene 1901 til 1908 var Hunton bruk på Gjøvik eier. Så ble båten bygd om og omdøpt. Det nye navnet ble i 1924 Helgøy. Etter ei ny ombygging fikk hun nytt navn: "Mira". Med rederens datter Gudrun Trogstad som styrmann og kaptein, ble Mira landskjent. Gudrun var den gang landets eneste jente med kystskippereksamen.

Mira var å finne på Mjøsa fram til 1950-årene. Hun var da ikke noen pryd for øyet, pjuskete og forfallen. Båten ble derfor hogd på Minnesund i 1960.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Bil på taket

    En bil har kjørt av vegen og havnet på taket i Amundrudveien på Jaren i Gran kommune. To personer er ute av bilen, men skadetomfanget er uvisst, ifølge politiet. Nødetatene er på stedet.

  • Klager TV2 inn for PFU

    Fotballdommeren Svein-Erik Edvartsen klager TV2 inn for Pressens faglige utvalg. Det melder Medier24. Bakgrunnen skal være at Edvardsen mener at TV 2 har delt upublisert kildemateriale med Norges Fotballforbund.

    Svein- Erik Edvartsen, klubbdirektør i Lørenskog ishockey
    Foto: Knut Erik Solhaug / NRK