NRK Meny
Normal

Mira - og kvinnelig kaptein (1867)

 

Mira
Foto: Mjøssamlingen

DS Lettvindt var Mjøsas første propellbåt, men lengst bar hun navnet Mira. Hun ble bygd i 1867 for gods og passasjerfrakt i Furnesfjorden, Stange og Toten. Det var Hamar Handelstands forening som fikk bygd båten som hadde plass til 64 passasjerer og et mannskap på to. Etter ti år hadde båten fraktet 10 500 passasjerer.

Kvinnelig kaptein

I årene 1901 til 1908 var Hunton bruk på Gjøvik eier. Så ble båten bygd om og omdøpt. Det nye navnet ble i 1924 Helgøy. Etter ei ny ombygging fikk hun nytt navn: "Mira". Med rederens datter Gudrun Trogstad som styrmann og kaptein, ble Mira landskjent. Gudrun var den gang landets eneste jente med kystskippereksamen.

Mira var å finne på Mjøsa fram til 1950-årene. Hun var da ikke noen pryd for øyet, pjuskete og forfallen. Båten ble derfor hogd på Minnesund i 1960.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Nr. 6 i korps-NM

    Kolbu janitsjarsjarkorps med dirigent Christian Tennfjord ble nummer 6 i helgas norgesmesterskap for janitsjar, i regi av Norges musikkorpsforbund. De var 3,5 bak vinneren Christiania blåseensemble. Dette er korpsets beste plassering noensinne.

  • Vil endre navn på storfylket

    Hedmark KrF vil at det sammenslåtte innlandsfylket skal hete Hedmark og Oppland og ikke Innlandet som fylkestinga har bestemt. 20 stemte for, og 9 stemte imot forslaget som var oppe til avstemning. Vedtaket sendes nå inn til stortingsgruppa.