NRK Meny
Normal

Mira - og kvinnelig kaptein (1867)

 

Mira
Foto: Mjøssamlingen

DS Lettvindt var Mjøsas første propellbåt, men lengst bar hun navnet Mira. Hun ble bygd i 1867 for gods og passasjerfrakt i Furnesfjorden, Stange og Toten. Det var Hamar Handelstands forening som fikk bygd båten som hadde plass til 64 passasjerer og et mannskap på to. Etter ti år hadde båten fraktet 10 500 passasjerer.

Kvinnelig kaptein

I årene 1901 til 1908 var Hunton bruk på Gjøvik eier. Så ble båten bygd om og omdøpt. Det nye navnet ble i 1924 Helgøy. Etter ei ny ombygging fikk hun nytt navn: "Mira". Med rederens datter Gudrun Trogstad som styrmann og kaptein, ble Mira landskjent. Gudrun var den gang landets eneste jente med kystskippereksamen.

Mira var å finne på Mjøsa fram til 1950-årene. Hun var da ikke noen pryd for øyet, pjuskete og forfallen. Båten ble derfor hogd på Minnesund i 1960.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Stjal kjøkken

    I løpet av sist helg ble det stjålet et helt nytt kjøkken fra ei hytte under bygging på Skeikampen. Politiet undersøker nå denne saken.

  • Dømt for overgrep på nabojenta

    En mann i 40-årene er i Glåmdal tingrett dømt til fengsel i tre år og tre måneder for seksuelle overgrep mot en 12 år gammel jente. Retten mener at mannen har utnyttet sin posisjon som nabo. Han er dømt for å ha hatt seksuell omgang med jenta, og for å ha sendt meldinger med seksuelt innhold.

  • Normal trafikk på E6

    Trafikken går normalt på E6 ved Moelv etter at det har vært redusert framkommelighet siden i formiddag. Et vogntog på veg nordover mistet en isblokk fra taket og traff en personbil på veg sørover på E6 i Moelv.