NRK Meny
Normal

Minnes Åstaulykka med dødsmesse

Seks år etter Åstaulykka urfremføres nå ei dødsmesse til minne om de 19 som omkom i ulykka. Det er Rolf Nyhus fra Røros som har skrevet verket.

Tog i brann etter Åstaulykka
Foto: NRK / Scanpix

19 personer mista livet i tog-ulykka i på Rørosbanen i januar 2000.

Rolf Nyhus fra Røros fikk inspirasjon til å skrive et Requiem for å ære både ofre og etterlatte.

Nyhus døde selv i november 2001 og rakk aldri å få høre verket framført.

Seks år etter Åstaulykka er verket klar for ur-framføring.

 

 

 

Røros sentrum
Foto: Gorm Kallestad, Kallestad, Gorm

 

Rolf Nyhus sitt rekviem til ære for døde og etterlatte etter Åsta-ulykken ur-framføres i Røros kirke 30. april. Det er Bergstadkoret på Røros som sammen med musikere og solister skal framføre verket. Datteren Ingrid Nyhus skal være solist. Hun gleder seg spesielt over at verket skal framføres akkurat her.

Hun har naturlig nok aldri hørt verket, men beskriver musikken som svært hørbar, med vakre melodilinjer. - Det er melodiøst og dramatisk, sier Nyhus.

Døde før han fikk høre verket

Rolf Nyhus er en mann med utallige komposisjoner bak seg. Han skriver tradisjonelt med lett tilgjengelige harmonier. Nyhus har latt seg inspirere fra folkemusikken. Hans aller siste verk ble skrevet drøye halvåret etter tog-ulykken ved Åsta og skulle være et rekviem til minne om de døde og deres etterlatte.

 

Nyhus hadde et håp om å få ur-framført stykket på dagen to år etter ulykka. Men slik skulle det ikke gå - for i november 2001 døde komponisten.

Veldig norskt

Selv om notene på verket finnes, så er det verken framført offentlig eller spilt inn på plate. Organist Roger Andreassen fra Ringsaker har studert notene nøye. Han mener stykket har et moderat tonespråk. -yhus hadde et nært forhold til folkemusikk fra Glåmostraktene og nettopp kjærligheten til folketoner gjennomsyrer verket, sier Andreassen. Musikken føles derfor veldig norsk mener Andreassen.

Mozarts "Requiem" er kanskje den mest kjente dødsmessen som er skrevet. En rekviemsmesse har en fast tekst som synges på latin.

La det evige lys skinne for dem

"Lux aeterna lucet eis", eller "La det evige lys skinne for dem", er et eksempel på hvordan de døde minnes.

Rolf Nyhus er en av få norske komponister som har gitt seg i kast med å skrive messe til minne om de døde. Hilde Holbæk-Hanssen i Musikkinformasjonssenteret sier at senteret bare har registrert 9 norske requier.  

 

 

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Snøras stenger veg Otta - Sel

    Fylkesveg 435 mellom Otta og Sel er stengt, etter et snøras. Hverken bebyggelse eller Dovrebanen er berørt. Raset er mellom 10 og 2o meter bredt. Ingen personer eller biler er berørt. Redningsmannskaper er på stedet.