NRK Meny
Normal

Mener påstand om 9 års fengsel er for streng

Forsvarerne la i dag ned påstand om frifinnelse på noen av de alvorligste tiltalepostene for 20-åringen fra Hedmarken som er tiltalt for overgrep mot 39 unge jenter.

Ada Cathrine Høst Mytting, Jens-Henrik Lien, Liv Hilde Nytrøen

Forsvarerne Ada Cathrine Høst Mytting (t.v.) og Jens-Henrik Lien argumenterte for lavere straff enn aktor Liv Hilde Nytrøen (t.h.) påsto.

Foto: Linda Vespestad / NRK

– Vi ber om frifinnelse på de postene som tiltalte innledningsvis nektet straffskyld for, sier forsvarer Jens-Henrik Lien.

Det gjelder voldtekt og seksuell omgang med flere mindreårige jenter, den yngste 13 år . Dette vil forsvarerne at han frifinnes for. Forøvrig argumenterte de for at mannen blir behandlet på mildest mulig måte.

Aktors påstand om 9 års fengsel mener de er streng.

– Det er en streng påstand, helt klart. Vi vil peke på omstendigheter og noen generelle momenter som vi mener tilsier en lavere straff. Men vi kommer ikke til å si noe om hvilket nivå vi mener er riktig i denne saken, sier Lien.

82 tiltalepunkter

20-åringen fra Hedmarken er tiltalt for overgrep mot i alt 39 jenter. Han skal ha truet jenter helt ned i 11-årsalderen til å sende intime bilder og videoer.

Da rettssaken startet erkjente han straffskyld på omtrent halvparten av tiltalepostene.

– På enkelte poster mener vi det ikke har skjedd noe straffbart og andre poster mener vi er foreldet, sa forsvarer Jens-Henrik Lien da rettssaken startet for fire uker siden.

Liv Hilde Nytrøen, Magnus Schartum-Hansen

Aktor Liv Hilde Nytrøen og Magnus Schartum-Hansen la ned påstand om fengsel i ni år for den overgrepstiltalte 20-åringen.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Vil ha 9 års fengsel

Aktor i saken, Magnus Schartum-Hansen mener den tiltalte 20-åringen var hensynsløs og manipulerende overfor de unge jentene. Han og medaktor Liv Hilde Nytrøen mener overgrepene var enda verre enn de unge jentene klarte å fortelle.

De har lagt ned påstand om ni års fengsel.

Uvanlig ung overgriper

Den tiltalte mannen var bare 16 år gammel selv, da han i følge tiltalen gjorde de første overgrepene. Rettspsykiaterne i saken er tildels uenige i om mannen kan sies å være pedofil . Den ene av dem mener han er det.

– Aldersforskjellen er uvanlig liten i pedofilisammenheng, og jeg forstår at ikke alle ville satt en slik diagnose, sa sakkyndig Helge Haugerud i retten.

Men han viser blant annet til at mannens adferd ikke endret seg selv om han ble eldre.

Les alt om saken her:

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Erklærte seg ikke skyldig

  23 åringen som er tiltalt i den såkalte forgiftningssaken ved Nansenskolen i Lillehammer erklærte seg ikke skyldig da saken mot han kom opp i Sør-Gudbranbdsdal tingrett. Mannen kan få opptil seks års fengsel etter å ha prøvd å forgifte en medelev ved skolen. Den tiltalte skal ha gjort dette som et ledd i et sjalusidrama.

 • Kåret til årets unge leder

  Kjøkkensjefen på Sundeim i Nord-Fron, Espen Sætha, er av leserne og brukerne av Kommunal Rapport stemt fram som årets beste unge leder. Han ble nominert til prisen fordi han leder et kommunalt kjøkken som sprer matglede i praksis, skriver Kommunal Rapport.

  Espen Sætha kåret til årets unge leder i Kommunal Rapport
  Foto: Kommunal Rapport
 • To kollisjoner i Stange og Åsnes

  To biler har kollidert på riksvei 2 ved Flisa bru i Åsnes. Ingen personer skal være skadet. På E 6 i Stange skal en personbil ha kjørt inn i brøytebil. Også her ble det bare materielle skader. Kollisjonene skaper ingen store hindringer for trafikken.