NRK Meny
Normal

Nå vil Miljøpartiet stille krav

Miljøpartiet De Grønne avviser ikke at de likevel kan gå inn i det borgerlige samarbeidet på Gjøvik. Men først vil de ha gjennomslag for en liste med grønne krav.

Yngve Brateng Fjeldstad

I VIPPEPOSISJON: Yngve Fjeldstad og Miljøpartiet De Grønne kan bli avgjørende for hvem som får makta i Gjøvik. Nå har de lagt fram ti krav til den nye ordføreren.

Foto: Hanne Stine Kind / NRK

Valglogo

Kaoset er komplett på Gjøvik etter kommunevalget denne uka:

  • Onsdag annonserte Senterpartiets toppkandidat Torvild Sveen at partiet bryter samarbeidet med Arbeiderpartiet og inngår et borgerlig samarbeid. Et knapt flertall av sju partier skulle sikre at han ble ordfører i byen. Miljøpartiet De Grønne (MDG) var ett av partiene bak avtalen.
  • Torsdag avholdt MDG et styremøte der konklusjonen var at de opphever avtalen. De mente prosessen hadde gått for fort.

Nå starter arbeidet med å stable på plass et flertall. Miljøpartiet vet at de sitter med nøkkelen til makt – både for høyresida og for venstresida. Det vil de utnytte.

Torvild Sveen

KORTVARIG GLEDE: Sju partier, med Torvild Sveen (Sp) i spiss, la fram sin samarbeidsplattform onsdag. MDGs Anlaug Seljevold i grønt bak Sveen. Torsdag var samarbeidet slutt.

Foto: Thor Henning Lerstad / NRK

Ti grønne krav til en ny ordfører

Da samarbeidsavtalen ble lagt fram uttalte nyvalgt kommunestyremedlem Anlaug Seljevold at «vi tar sjansen på at vi får gjennom noen av de sakene vi vil ha fram».

Nå har Miljøpartiet formulert langt tydeligere krav – ti i tallet – til eventuelle samarbeidspartnere.

NRK har sett hele lista, og blant de ti kravene er å verne Hovdetoppen mot boligbygging, legge vern av matjord og grøntområder som hovedprinsipp i utbyggingssaker, prioritere sykkel, gange og kollektivtrafikk i sentrum og Kallerudområdet, etablere en ny Mjøsaksjon for en ren innsjø og redusere riksveg-trykket på Mjøsstranda.

– Det må lyse grønne saker for at vi skal bli med på en avtale. Vi vil ha et grønt skifte i Gjøvik og vesentlige deler av våre krav må gjennom for at vi skal støtte en ordfører, sier styremedlem i Gjøvik MDG, Yngve Fjeldstad, som nå er valgt som talsperson i partiet.

– Hva er det viktigste kravet?

–Alle er viktige og vi vil jobbe for å få alle punktene igjennom, sier Fjeldstad.

Neppe avklaring i helga

Bjørn Iddberg og Torvild Sveen

HVEM BLIR ORDFØRER: Bjørn Iddberg (Ap) og Torvild Sveen (Sp) framstår som de to klare ordførerkandidatene på Gjøvik foran en spennende helg med forhandlinger.

Foto: Hanne Stine Kind

De Grønne vil nå gå i forhandlinger med partier på begge sider. Det er ikke utelukket at de finner tilbake til Torvild Sveen og den borgerlige alliansen.

– Vi er blokkuavhengige, vil snakke med alle og vil samarbeide der vi kan få gjennom våre krav, sier Fjeldstad.

Resultatet skal legges fram til godkjenning på et medlemsmøte. Fjeldstad regner ikke med at avklaring kommer først over helga.

Alternativene for et politisk flertall slik de nå framstår i Gjøvik, kan oppsummeres slik:

  1. MDG finner sammen med de seks andre samarbeidspartiene igjen, trolig med Torvild Sveen (Sp) som ordfører.
  2. MDG finner sammen med Ap, SV og Rødt, trolig med Bjørn Iddberg (Ap) som ordfører.
  3. Sp og Ap finner sammen igjen.
  4. Ap finner andre samarbeidspartier, for eksempel KrF og Venstre.

– Det som skjedde på Gjøvik, er uheldig. Det gikk litt for fort i svingene, sier partisekretær i Miljøpartiet De Grønne, Lars Gaupset til NTB.

Gaupset mener likevel avtalene MDG inngår, er til å stole på.

Miljøpartiet De Grønne har så langt valgt side i fire av kommunene der partiet er på vippen. I Tønsberg og Hamar har de inngått samarbeid med høyresida, i Årdal og Bodø med venstresida, ifølge NTB. Det forhandles fortsatt i Vestby, Moss, Nordreisa, Harstad, Flakstad, Klæbu – og altså på Gjøvik.