NRK Meny
Normal

Maria skled på "dødsveien" og falt åtte meter

LILLEHAMMER (NRK): Maria With Hoen ble hardt skadet på tur med folkehøgskolen til Bolivia. Nå råder hun alle som skal begynne på folkehøgskole å sjekke at de er godt nok forsikret.

BOLIVIA-DEATH ROAD

DØDSVEIEN: Maria With Hoen brakk ryggen da hun falt utfor 'dødsveien» Camino de Las Yungas i Bolivia.

Foto: AIZAR RALDES / Afp

– Jeg falt ned på en fjellhylle åtte meter ned. Jeg brakk ryggen på flere steder. De verste bruddene var i korsryggen, forteller jenta fra Lillehammer.

Maria With Hoen på var på studietur med folkehøgskolen langs «Dødsveien» Camino de Las Yungas i Bolivia, da sykkelen plutselig skled og hun stupte utfor kanten.

Etter den dramatiske ulykken ble hun fraktet til en privat klinikk i Bolivia og hasteoperert. Halvannet år etter hendelsen, og etter en rekke operasjoner, er hun fortsatt under rehabilitering.

Maria With Hoen

ALVORLIG SKADET: Maria With Hoen fra Lillehammer har vært gjennom flere operasjoner etter at hun brakk ryggen på sykkeltur med folkehøgskolen i Bolivia.

Foto: Stein Schinstad / NRK

– Det var litt tilfeldig at jeg hadde god nok forsikring, sier Maria With Hoen.

Selv om folkehøgskoler tar med elevene på til dels risikable aktiviteter og turer, er det i dag ikke noe krav om at skolene skal tegne ulykkesforsikring.

– Anbefaler ulykkesforsikring

– Folkehøgskoleloven sier ingenting om at folkehøgskolene må ha ulykkesforsikring. Men vi har anbefalt at også folkehøgskolene tegner ulykkesforsikringer, sier Odd Arild Netland, daglig leder i Folkehøgskolerådet.

I høst begynner 7000 elever på de 80 folkehøgskolene i Norge. Mange av skolene lokker med eksotiske turer og spektakulære aktiviteter.

Maria With Hoen hadde en privat forsikring som ga henne økonomisk dekning etter ulykken.

– Litt tilfeldig hadde mamma tegnet en uføreforsikring på meg, rett før jeg dro. Den kommer til å ha mye å si for meg, sier With Hoen.

Krav til reiseforsikring

Det var i regi av Borgund folkehøgskole at ulykken skjedde. With Hoen mener folkehøgskolen ikke ga tydelig nok informasjon om forsikring.

Rektor Sven Wågen Sæther, sier at elevene var godt informert.

– Vi pålegger elevene våre å tegne reiseforsikring. Det må de ha for å være med på våre turer. Det står i inntaksskrivet de mottar når de bekrefter at de ønsker plassen. Det hadde vi også før denne turen til Bolivia, forklarer han.

– Likevel må de vurdere selv hvor stor forsikringsdekning de ser seg tjent med, avslutter Wågen Sæther.

Risikerer å bli minstepensjonister

Pål Eklo

– Elevene kan ende opp som minstepensjonister dersom de ikke er godt nok forsikret på skoleturer, sier Pål Rune Eklo, kommunikasjonssjef i Gjensidige.

Foto: Gjensidige

Unge mennesker som ikke har opparbeidet pensjonspoeng, kan ende opp som minstepensjonister hvis de kommer ut for en alvorlig ulykke i utlandet og mangler forsikringer, sier kommunikasjonssjef Pål Rune Eklo i Gjensidige.

– Reiseforsikringen dekker deg først og fremst mens du er på reise og til en viss grad når du kommer hjem. Men hvis du skader deg, eller blir syk sånn at du trenger lang rehabilitering, så er det lurt å ha en uføreforsikring, sier han.

Maria With Hoen har fortsatt smerter i kroppen og ble sist operert denne sommeren. Hun er fast bestemt på å bli helt frisk igjen.

– Jeg skal bli hundre prosent bra, sier Maria.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Tysk bokpris til Åsne Seierstad

  Journalisten og forfatteren Åsne Seierstad, får en høyhengende, tysk bokpris.Hun får prisen Leipzig Book Award for European Understanding 2018, for boka "En av oss". Det er historia om mannen som utførte terrorhandlingen her i landet 22.juli 2011.

  Åsne Seierstad
  Foto: Hilde Bjørnskau / NRK
 • Nysatsing rullator-produksjon

  Bedriften Topro Industri i Gjøvik får 50 millioner kroner i ny kapital. Det skjer for å styrke produksjonen av rullatorer på det internasjonale markedet. Topro Industri har 150 ansatte. Selskapet er av Europas ledende produsenter av rullatorer.

  Produksjon av rullatorer på Topro Industri
  Foto: OA.no
 • Flere barnefamilier trenger hjelp

  Flere barnefamilier trenger hjelp mot jul, ifølge Hedmark Røde Kors. Organisasjonen har god respons på sitt ønske-juletre på CC stadion i Hamar. Her henges ønskelister fra barn i familier med dårlig råd. Folk kjøper gavene, som fordeles av Røde Kors.

  ØNSKE-JULETRE; på CC Stadion i Hamar har Røde Kors satt opp juletre,der barn henger opp ønske-lapper
  Foto: Frode Meskau / NRK