Hopp til innhold

Skled på «dødsveien» og falt åtte meter

LILLEHAMMER (NRK): Lillehammer-kvinna ble hardt skadet på tur med folkehøgskolen til Bolivia. Nå råder hun alle som skal begynne på folkehøgskole å sjekke at de er godt nok forsikret.

BOLIVIA-DEATH ROAD

DØDSVEIEN: Hun brakk ryggen da hun falt utfor «dødsveien» Camino de Las Yungas i Bolivia.

Foto: AIZAR RALDES / Afp

Navnet til kvinna er fjerna etter ønske fra hovedpersonen.

– Jeg falt ned på en fjellhylle åtte meter ned. Jeg brakk ryggen på flere steder. De verste bruddene var i korsryggen, forteller jenta fra Lillehammer.

Kvinna på var på studietur med folkehøgskolen langs «Dødsveien» Camino de Las Yungas i Bolivia, da sykkelen plutselig skled og hun stupte utfor kanten.

Etter den dramatiske ulykken ble hun fraktet til en privat klinikk i Bolivia og hasteoperert. Halvannet år etter hendelsen, og etter en rekke operasjoner, er hun fortsatt under rehabilitering.

– Det var litt tilfeldig at jeg hadde god nok forsikring, sier hun.

Selv om folkehøgskoler tar med elevene på til dels risikable aktiviteter og turer, er det i dag ikke noe krav om at skolene skal tegne ulykkesforsikring.

– Anbefaler ulykkesforsikring

– Folkehøgskoleloven sier ingenting om at folkehøgskolene må ha ulykkesforsikring. Men vi har anbefalt at også folkehøgskolene tegner ulykkesforsikringer, sier Odd Arild Netland, daglig leder i Folkehøgskolerådet.

I høst begynner 7000 elever på de 80 folkehøgskolene i Norge. Mange av skolene lokker med eksotiske turer og spektakulære aktiviteter.

Kvinna hadde en privat forsikring som ga henne økonomisk dekning etter ulykken.

– Litt tilfeldig hadde mamma tegnet en uføreforsikring på meg, rett før jeg dro. Den kommer til å ha mye å si for meg, sier hun.

Krav til reiseforsikring

Det var i regi av Borgund folkehøgskole at ulykken skjedde. Kvinna mener folkehøgskolen ikke ga tydelig nok informasjon om forsikring.

Rektor Sven Wågen Sæther, sier at elevene var godt informert.

– Vi pålegger elevene våre å tegne reiseforsikring. Det må de ha for å være med på våre turer. Det står i inntaksskrivet de mottar når de bekrefter at de ønsker plassen. Det hadde vi også før denne turen til Bolivia, forklarer han.

– Likevel må de vurdere selv hvor stor forsikringsdekning de ser seg tjent med, avslutter Wågen Sæther.

Risikerer å bli minstepensjonister

Pål Eklo

– Elevene kan ende opp som minstepensjonister dersom de ikke er godt nok forsikret på skoleturer, sier Pål Rune Eklo, kommunikasjonssjef i Gjensidige.

Foto: Gjensidige

Unge mennesker som ikke har opparbeidet pensjonspoeng, kan ende opp som minstepensjonister hvis de kommer ut for en alvorlig ulykke i utlandet og mangler forsikringer, sier kommunikasjonssjef Pål Rune Eklo i Gjensidige.

– Reiseforsikringen dekker deg først og fremst mens du er på reise og til en viss grad når du kommer hjem. Men hvis du skader deg, eller blir syk sånn at du trenger lang rehabilitering, så er det lurt å ha en uføreforsikring, sier han.

Lillehammer-kvinna har fortsatt smerter i kroppen og ble sist operert denne sommeren. Hun er fast bestemt på å bli helt frisk igjen.

– Jeg skal bli hundre prosent bra, sier hun.