NRK Meny
Normal

Arrangerer minnekonsert og maler minnevegg

Grafittikunstnere fra hele landet samles i helga på Lillehammer for å hedre Utøya-ofrene med en minnevegg.

David Tengs, Showdown

David Tengs leder Showdown-festivalen.

Foto: Trude Lindland / NRK

Etter terrorangrepet 22. juli har lederen for hiphop-festivalen Showdown gjort om på planene sine. I stedet for festival blir det nå arrangert minnekonsert i kulturhuset Banken på Lillehammer 6. august.

Samtidig som det arrangeres minnekonsert vil flere grafittikunstnere være i sving rundt omkring i byen for å dekorere flere underganger og det vil også bli laget en minnevegg for ofrene på Utøya.

Og i følge initiativtager og festivalsjef David Tengs er dette den største samlingen av grafittikunstnere i norgeshistorien.

– Jeg tror det er minst femti malere som møter i helga. Det har aldri vært så mange graffitikunstnere som dekorerer samtidig i Norge.

– Vil gjenspeile det unge føler

Lillehammer kommune gitt grafittikunstnerne tillatelse til å male på fem underganger og to vegger. Det er snakk om to underganger ved Maihaugvegen, to underganger ved Kringsjåvegen ved Nordre Ål kirke og en undergang ved Fredrik Colletts veg ved Engesvea skole.

Saken fortsetter under bildet

Undergang ved badedammen

Denne undergangen ved Badedammen er en av flere som nå får et nytt strøk.

Foto: Trude Lindland / NRK

Kultursjef Øivind Pedersen sier dette om hvorfor kommunene stiller undergangene til disposisjon:

– Det er viktig å støtte opp om initiativ fra ulike hold, og vi håper dette gir oss fine uttrykk som også kan gjenspeile noe av det ungdom føler i forhold til denne katastrofen.

– Håper veggene blir fredet

Hvor lenge får disse kunstverkene stå?

– Har de en høy kvalitet og et fint etisk budskap så får de stå i mange år, forsikrer kultursjefen. Han understreker at dette er et kunstprosjekt kommunen har godkjent, og at det ikke er en invitasjon til ulovlig tagging.

Også Tengs håper maleriene får stå lenge - og at andre malere klarer å motstå fristelsen til å male over:

– Vi satser på at de veggene blir fredet blant andre graffitimalere. Så forhåpentligvis får de stå der for evig.

David Tengs og resten av malerne har i avtalen med kommunen forpliktet seg til å male over veggene om kommunen føler at de er upassende. Om det er tilfelle finner vi ut i neste uke.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Til sjekk etter trafikkuhell

    Ifølge politiet er 2 personer sendt til Lillehammer legevakt for sjekk, etter trafikkuhellet på Stavsjø i ettermiddag. 2 andre er sendt til Hamar legevakt. Politiet melder på Twitter at de trolig er lettere skadd. Bilberging pågår.

  • Anita Moen beste norske i Tjejvasan

    Anita Moen ble nummer 21 og beste norske kvinne, i 30 kilometer lange kvinnerennet Tjejvasan i Sverige idag. Katerina Smutna fra Tsjekkia vant rennet.

  • Sjåfør siktet for promillekjøring

    En av sjåførene som var innblandet i en ulykke på Stavsjø lørdag ettermiddag er siktet for promillekjøring og førerkortet er beslaglagt. Ingen av de 4 personene i bilene ble skadd. 2 biler var innblandet i ulykken.