Kongsvinger-bonden Geir Sivesind og flere med ham har sett seg lei på dette, og satser nå på å produsere småpoteter. For markedet er der, det er han ikke i tvil om:
- Kokkene er veldig interessert i dette. Markedet er der og det er stort, sier Sivesind.
Småpotetbonde Geir Sivesind (Foto: Vera Wold)
Lettkokte
Geir Sivesind på Østre Berger gård utenfor Kongsvinger drar et potetris opp av jorda og kan slå fast at høstens knoller ser lovende ut.
Et par mil unna potetjordet til Sivesind ligger Skaslien Gjestgiveri. Det velrennomerte spisestedet er ett av mange som nå serverer småpoteter for eksempel stekt i olje, med løk og spennende krydder.
Tidligere var mest importerte minipoteter, i dag er det like mye knoller fra lokale bønder. 70 prosent av potetene på gjestgiveriet serveres nå i miniformat.
- Det er et kjempeprodukt. Den er lettkokt og den er lettstekt. Jeg har også inntrykk av den har litt bedre smak, enn de store, sier kokken på gjestegiveriet.
Småpoteten er rask både å koke og steke, og burde være skreddersydd til dagens husholdning.
Hindringer i veien
Problemet er at det foreløpig har vært vanskelig for de norske delikatessene å finne veien fra potetjordene og inn i kjøkkene. Geir Sivesind mener det ligger en del hindringer i veien.
Ottar Skaslien: Skaslien Gjestgiveri (Foto: Vera Wold)
- Du trenger litt mer utstyr for å få poteten opp av jorda og det er vanskelig å komme igjennom hos grossistene.
- Det er noe som jeg ikke kjenner meg igjen i. Vi er interessert i å øke salgprosenten av norske poteter, sier produktsjef for poteter hos Bama, Espen Gulltvedt.
Bama har økt importen av småpoteter de seinere åra, men av de 200 tonnene de leverte til dagligvaremarkedet i fjor var halvparten norske.
Direkte til kunden
Potetprodusent Geir Sivesind i Kongsvinger vil ikke lenger satse på å levere via grossisten. Han er med selskapet Fine Forest Food, som formidler kontakt direkte fra produsent til kundene.
- Restaurentene er veldig interessert. Alle er på jakt etter kvalitet og god smak på potetene, sier Sivesind.