NRK Meny
Normal

«Frykter leoparder - redd for å sove ute i natt»

Helle Brænd Rabbås (19) og Marie Blekastad (20) ble rammet av jordskjelvet i Nepal og er usikre på om de skal tørre å sove ute i natt. Frykten for leoparder er stor.

Lillehammerjenter i Nepal

Helle Brænd Rabbås (t.v.) og Marie Blekastad er i Nepal der de jobber som frivillige på en skole. Dette bildet er fra Japan tidligere på turen.

Foto: Privat

Jentene har kontakt med familiene hjemme på Lillehammer via sms. Moren til Helle, Marit Brænd, sier jentene er bekymra.

– Ettersom de har oppdaget hvor hardt landet er rammet av jordskjelvet, så er de veldig bekymret for hvordan det har gått med familie og venner av dem de er sammen med, sier hun.

Rykter og usikkerhet

Det verserer mye rykter og usikkerhet i landsbyen jentene befinner seg i. På grunn av frykten for nye skjelv og faren for å få ting i hodet, sover mange ute.

– Det er stor frykt for leoparder fordi det har vært flere angrep og historier om barn som er blitt tatt av dyrene. Det er det som er den største bekymringen nå, sier hun.

Jentene er på backpackertur og bor nå på en landsby nordøst for byen Damauli, omtrent 45 km sørvest for episenteret for jordskjelvet. De jobber som frivillig på en skole i landsbyen.

– Vi har det etter forholdene bra. Ingen er kommet til skade, men husene i landsbyen har fått sprekker, forteller Helle Brænd Rabbås.

Nytt skjelv

Så langt er 4500 meldt døde, men myndighetene i Nepal tror tallet vil tredoble seg. NRK snakket med Helle søndag morgen norsk tid på en svært dårlig telefonlinje til Nepal. De har ingen tilgang på nett, så hun ba om oppdatering.

Jordskjelv i Katmandu

KAOS: Hus ramlet sammen i etterskjelvet lørdag i Katmandu.

Foto: NAVESH CHITRAKAR / Reuters

– Er det varslet nytt jordskjelv? spurte hun.

– Ikke som jeg kan se i nyhetsmediene, sier vi.

– Det går rykter om at det skal ha vært et kjempeskjelv til, sier Helle.

Like etterpå kommer nyheten om at det nar vært et stort etterskjelv på 6,7 i dag. Skjelvet skapte panikk i Katmandu, og flere nye ras i Himalaya. Vi sms'er informasjonen til Helle.

– «Det var nok det skjelvet vi kjente like før du ringte», skriver hun tilbake.

Jentene har ikke vurdert å reise hjem.

– Vi har nok å gjøre her. Vi vurderer å dra inn til Katmandu for å hjelpe til, men vi vil vente noen dager til for å se hva som skjer, sier Helle.