NRK Meny
Normal

– En straffesak løses ikke på «face value»

Aktor Thorbjørn Klundseter mener Rune Øygards forsvarer har forsøkt å trekke fornærmedes troverdighet i tvil.

Thorbjørn Klundseter og Mette Yvonne Larsen

Aktor Thorbjørn Klundseter og forsvarer Mette Yvonne Larsen i Sør-Gudbrandsdal tingrett.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Øygard 2

Rune Øygard.

Foto: Meek, Tore / Scanpix

Da rettssaken mot Vågå-ordfører Rune Øygard ble innledet i Sør-Gudbrandsdal tingrett tirsdag morgen, varslet Klundseter bevisavskjæring for vitner som kan sette fornærmedes troverdighet i tvil.

Han mente forsvaret hadde spurt flere av vitnene om den 16 år gamle jentas generelle troverdighet.

– Det etterlater et inntrykk av at man forsøker å innhente opplysninger om fornærmedes troverdighet i sin alminnelighet. Det er bevisforbud mot dette. At et vitne skal si at fornærmede ikke er troverdig, har ingen betydning for saken, sa Klundseter.

Les også: Uenige om bevisførselen i retten

Mette Yvonne Larsen avviste dette blankt da hun fikk holde sin innledning etter første pause.

– Jeg kommer aldri til å spørre et vitne om å vurdere fornærmedes troverdighet, men er opptatt av fakta som kan styrke eller svekke troverdigheten, sier Larsen.

Rettssaken går for åpne dører, etter at begjæringen om lukkede dører ble avvist.

– Det er ikke snakk om sverting av noen her. Vi var minst like opptatt av fornærmede som tiltalte da vi ba om lukkede dører. Og den tiltalen Øygard er satt under, er den verste form for sverting hvis han er uskyldig, sier Larsen.

Les også: Øygard vil renvaske seg i retten

– Skjevheten er åpenbar

Larsen brukte også innledningen til å understreke at Øygard er tiltalt som privatperson.

– Maktmennesket Rune Øygard har dere hørt mye om i et helt år. han er en mann av folket, med 70 prosent av stemmene i Vågå. Men han er ikke tiltalt som ordfører, men som mannen Rune Øygard, sier Larsen.

– Han er ordfører, og kan ikke gjøre noe med det, men det er privatpersonen Rune Øygard som er på tiltalebenken. Han er ikke tiltalt for misbruk av sin stilling eller maktposisjon, sier hun.

Larsen understreket videre at retten må være helt sikker på at én versjon er fullstendig riktig før han eventuelt dømmes.

– Skjevheten er åpenbar. men jeg vil minne om at en straffesak ikke løses på «face value», men ved å gå inn i begge historiene og detaljene i disse, sier Larsen.

Øygard nektet straffskyld da tiltalen ble lest opp. Han har hele tiden stilt seg uforstående til tiltalen, som gjelder seksuell omgang med en mindreårig.

Det er satt av fire uker til saken i Sør-Gudbrandsdal tingrett.

Les også: Øygard anker ikke åpne dører
Les også: 62 vitner i Øygardsaken

Rettsak Rune Øygard

Forsvarer Mette Yvonne Larsen sier «face value» ikke skal være gjeldende

Foto: Arne Sørenes / NRK

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Kinesisk snøkunst til Beitostølen

    Neste veke kjem ei gruppe med kinesiske snøskulptørar til Beitostølen for å starte arbeidet med eit stort kunstverk i snø, melder OA. I alpinbakken har dei nå laga ein snøhaug på tusen kubikk som dei langreiste kunstnarane skal få boltre seg i. Kunstverket er ein del av avtala som Beitostølen resort har inngått med millionbyen Harbin i Kina.

  • Bil velta mellom Moelv og Brøttum

    Ein bil ligg på sida etter ei utforkøyring på fylkesveg 213 mellom Moelv og Brøttum, like ved Ulvenkrysset, skriv Ringsaker blad. Bilen har treft brøytekanten før han velta inn i vegbana. Politiet var på staden rundt klokka 17 i ettermiddag. Dei har så langt ikkje sett noko til føraren av bilen. Trafikken blir dirigert manuelt forbi staden.

  • Stort underslag for retten

    Tirsdag må en bonde fra Hedmark og en tidligere regnskapssjef i Gartnerhallen møte i retten, tiltalt for å ha underslått 49 millioner kroner fra frukt- og grøntprodusenten. Ifølge førstestatsadvokat Geir Kavlie i Økokrim er dette en av de mer alvorlige underslagssakene Økokrim har hatt, skriver NTB.