62 vitner i Øygardsaken

62 personer innkalles som vitner i rettssaken mot Vågå-ordfører Rune Øygard. Mange av dem er venner, familie og bekjente fra Nord-Gudbrandsdalen.

Rune Øygard

62 vitner er innkalt i saken mot Rune Øygard.

Foto: Geir Olav Slåen / NRK

Opplysningene framgår av den omfattende vitnelista og framdriftsplanen for rettssaken som skal behandles av Sør-Gudbrandsdal tingrett på Lillehammer.

Påtalemyndigheten har innkalt hele 29 vitner inkludert den tiltalte Rune Øygard. Forsvaret har innkalt ytterligere 33 vitner for å belyse saken.

Nødvendig

– Vi har innkalt så mange, fordi vi mener det er helt nødvendig. Vi gjør ikke dette for å sysselsette retten. Blant annet mener jeg at det er vitner som burde ha vært innkalt av påtalemyndigheten, sier forsvarer Mette Yvonne Larsen.

Hennes klient, Rune Øygard, er tiltalt for å ha forgrepet seg seksuelt på ei mindreårig jente over en to års periode, da jenta var mellom 14 og 16 år. Øygard har hele tiden nektet straffeskyld.

Forsvarere ønsker ikke å kommentere hva de ulike vitnene skal forklare seg om. Heller ikke aktor i saken, statsadvokat Thorbjørn Klundseter, ønsker å kommentere dette.

Men på vitnelista til den fire uker lange rettsaken står en rekke venner og bekjente av både den tiltalte og den fornærmede i saken.

Også flere naboer fra Nord-Gudbrandsdalen skal vitne i saken. En rekke familiemedlemmer av jenta og av ordføreren må også møte i retten for å hjelpe til med å opplyse saken.

Skoleansatte

Fem nåværende og tidligere ansatte ved ulike skoler skal forklare seg som vitner. I tillegg vil personer tilknyttet helsevesen, barnevernet og kommuneadministrasjonen i Vågå møte i retten.

Statsadvokat Thorbjørn Klundseter fører en rekke vitner fra politiet som har deltatt i den omfattende etterforskningen av saken.

Fire politiansatte skal forklare seg om informasjon hentet fra datamaskiner, mobiltelefoner og en omfattende undersøkelse av ordførerens reiseregninger.

En politibetjent skal forklare seg om selve pågripelsen av Rune Øygard.

Også en ansatte ved Bondeheimen hotell i Oslo og en ansatt i selskapet Color Line skal forklare seg. Disse skal trolig forklare seg i forbindelse med reiser ordføreren skal ha foretatt seg sammen med jenta.

Alvorlig tiltale

Det var i mars i år at statsadvokaten i Hedmark og Oppland tok ut tiltale mot Vågå-ordfører Rune Øygard.

Se video:

Ordfører Rune Øygard i Vågå ble i dag tiltalt for å ha hatt flere samleier med en jente mens hun var under 14 år og under 16 år. Overgrepene skal ha skjedd over flere år.

Vågå-ordfører tiltalt for seksuelle overgrep

Øygard er tiltalt for flere tilfeller av seksuell omgang med ei jente. Han skal blant annet ha hatt samleie med jenta før hun var fylt 14 år, og en rekke samleier med jenta før hun var fylt 16 år.

Ifølge tiltalebeslutningen skal overgrepene ha funnets sted over en toårsperiode fra oktober 2009 til september 2011. De seksuelle overgrepene mot jenta skal ha skjedd på Øygards bopel i Vågå, på to hytter og på hoteller i Oslo, Larvik og Molde.

Den samlede strafferammen er på inntil 15 års fengsel. Øygard har hele tiden nektet straffskyld.

Han ble politianmeldt av jentas foreldre 19. september 2011. Dagen før var hun invitert av ordføreren til å være med på et middagsselskap sammen med Jens Stoltenberg.

Bistandsadvokat Nina Braathen Hjortdal ville ha Stoltenberg som vitne. Det sa statsadvokaten nei til.

Les: Stoltenberg skal ikke vitne

Middagen med statsministeren fant sted på Vianvang, spisestedet som drives av kjendiskokk Arne Brimi. Men jenta dukket imidlertid aldri opp til dette selskapet.