NRK Meny
Normal

Kvinnene erobrer festningen

Grethe Øverby fra Roverud utenfor Kongsvinger er Norges første kvinnelige Festningskommandant.

 

Festningskommandanten Grethe Øverby
Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

Grethe Øverby er historisk. Hun er den første kvinnelige festningskommandaten i Norge og kanskje også den første i verdenssammenheng. Siden slutten av januar har hun rådet på Kongsvinger Festning som første kvinne.

Grethe Øverby
Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

Ikke opptatt av kjønn

Major Øverby er ikke spesielt opptatt av kjønn. Hun speider utover den erverdige festningen fra 1600-tallet. Da den ble bygget var festningen en viktig del av Norges forsvar mot svenskene.

- Det er rart å tenke på alt som har skjedd her, sier Øverby. 

Fortsatt salutteres det fra Festningen ved store anledninger, men i dag er det begenset militæraktivitet med et kommandantskap på tre. Nå er det å gjøre festningen tilgjengelig og attraktiv for folk flest som er en av de viktigste oppgavene.

Hun er nesten som beefeaterne på Tower of London som går fra sentrale militære stillinger til blant annet å guide turistene rundt på den britiske festnignen. Men Grethe Øverby vil ikke sammenlignes seg med dem.

 

 

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Suksess for Gjøvik-bedrift

    Gjøvik-bedriften Øveraasen, som leverer snøryddingsutstyr til flyplasser i hele verden går mot et rekordår med en omsetning på 500 millioner kroner. De har doblet antall ansatte til 125 på et og et halvt år.

  • Ikke sykkelstier på Hedmarksvidda

    Fylkesmannen i Hedmark sier nei til sykkelstier i naturreservatet på Hedmarksvidda. Det har blitt søkt om å gruse stier til sykling blant annet fra Målia til Kveådammen, men det blir altså avslått. Det skriver Østlendingen.