NRK Meny
Normal

Kvinnene erobrer festningen

Grethe Øverby fra Roverud utenfor Kongsvinger er Norges første kvinnelige Festningskommandant.

 

Festningskommandanten Grethe Øverby
Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

Grethe Øverby er historisk. Hun er den første kvinnelige festningskommandaten i Norge og kanskje også den første i verdenssammenheng. Siden slutten av januar har hun rådet på Kongsvinger Festning som første kvinne.

Grethe Øverby
Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

Ikke opptatt av kjønn

Major Øverby er ikke spesielt opptatt av kjønn. Hun speider utover den erverdige festningen fra 1600-tallet. Da den ble bygget var festningen en viktig del av Norges forsvar mot svenskene.

- Det er rart å tenke på alt som har skjedd her, sier Øverby. 

Fortsatt salutteres det fra Festningen ved store anledninger, men i dag er det begenset militæraktivitet med et kommandantskap på tre. Nå er det å gjøre festningen tilgjengelig og attraktiv for folk flest som er en av de viktigste oppgavene.

Hun er nesten som beefeaterne på Tower of London som går fra sentrale militære stillinger til blant annet å guide turistene rundt på den britiske festnignen. Men Grethe Øverby vil ikke sammenlignes seg med dem.

 

 

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Vegen mellom Otta og Sel åpen

    Fv 435 mellom Otta og Sel er nå åpen for trafikk igjen etter at den var stengt på grunn av et snøras. Geolog og skredeksperter har vurdert at det ikke er fare for nye ras nå.

  • Blir ikke rik på skihopping

    Henrik Kristoffersen tjente dobbelt så mye på én seier som OL-gullvinner Maren Lundby (bildet) har gjort hele denne sesongen på skihopping. Det skriver Aftenposten. Maren Lundby har tjent inn 297 400 kroner i premiepenger i verdenscupen.

    Maren Lundby
    Foto: Helle Fjelldalen