NRK Meny
Normal

Kvinnene erobrer festningen

Grethe Øverby fra Roverud utenfor Kongsvinger er Norges første kvinnelige Festningskommandant.

 

Festningskommandanten Grethe Øverby
Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

Grethe Øverby er historisk. Hun er den første kvinnelige festningskommandaten i Norge og kanskje også den første i verdenssammenheng. Siden slutten av januar har hun rådet på Kongsvinger Festning som første kvinne.

Grethe Øverby
Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

Ikke opptatt av kjønn

Major Øverby er ikke spesielt opptatt av kjønn. Hun speider utover den erverdige festningen fra 1600-tallet. Da den ble bygget var festningen en viktig del av Norges forsvar mot svenskene.

- Det er rart å tenke på alt som har skjedd her, sier Øverby. 

Fortsatt salutteres det fra Festningen ved store anledninger, men i dag er det begenset militæraktivitet med et kommandantskap på tre. Nå er det å gjøre festningen tilgjengelig og attraktiv for folk flest som er en av de viktigste oppgavene.

Hun er nesten som beefeaterne på Tower of London som går fra sentrale militære stillinger til blant annet å guide turistene rundt på den britiske festnignen. Men Grethe Øverby vil ikke sammenlignes seg med dem.

 

 

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Helgesen i tenkeboksen

    Miljøminister Vidar Helgesen har ennå ikke avgjort om han vil anke avgjørelsen i Oslo tingrett i går der lisensjakta på ulv utenfor ulvesonen ble midlertidig stoppet. Han vil nå rådføre seg med Regjeringsadvokaten, opplyste han i Stortinget i dag.

  • Ulykke på riksvei 3

    To vogntog var involvert i en trafikkulykke på riksvei 3 i Elverum ved 10.25-tida. Ulykka skal ha skjedd da et vogntog kjørte inn i et annet vogntog, som deretter kjørte i grøfta. Ingen personer ble skadet. Det er redusert fremkommelighet på stedet.

  • Bil i grøfta på glatta

    En bil har kjørt av fylkesveg 30 ved Koppang. Ifølge politiet ble to personer lettere skadet, mens skadeomfanget for en tredje person foreløpig er uavklart. Det er glatt på stedet.