NRK Meny
Normal

Folk besvimer i julestresset

Kjøpesenter setter inn «spesialstyrker».

Julehandel

Jula 2011 er i anmarsj, og folk er stressa. Så stressa at enkelte faktisk faller om.

Foto: Hanne Stine Kind / NRK

– Jeg er veldig rolig – «kvinnfolkstyrt», sier en mann NRK snakker med under julehandelen på Gjøvik.

Folk vil kanskje ikke innrømme det, men vi stresser i julestria. Så mye stresser vi, at enkelte faktisk mister en viktig egenskap i sinnet: bevisstheten.

Det har Kjøpesenteret CC-Marten på Gjøvik valgt å gjøre noe med. En spesialtrent innsatsgruppe skal komme de som besvimer, til unnsetning.

– Vi har en egen innsatsgruppe her på senteret med ansatte som er spesialtrente for førstehjelp. Årsaken er at det kan gå noen minutter før ambulanse kommer, derfor rykker disse ansatte i mellomtiden ut hvis noe skulle skje, sier senterleder ved CC-Marten Vibeke Henriksveen.

Et klapp på kinnet

Hun forteller om folk som kjemper om produkter, med dunjakke, og deretter stiller seg i en lang kø.

– Man blir fort ivrig, sier Henrikssveen.

Da er det lett å falle om.

– Ved klapp på kinnet, et glass vann, fred og ro er de fleste heldigvis raskt på bena, sier Henrikssveen, som forteller at mange kunder utsettes for blodtrykksfall i den hektiske julehandelen.

Ta en kaffekopp!

Ved akuttavdelingene ved sykehusene på Gjøvik og i Lillehammer, forteller de at forteller de at folk kommer inn nettopp på grunn av lavt blodsukker. En av de ansatte sier til NRK at folk må bli flinkere til å drikke vann og spise mat før, ikke etter, de handler.

I tillegg bør man ta av seg dunjakkene og andre varme ytterplagg. Husk for all del å ha gode sko, og legg inn minst to kaffepauser under en handlerunde, er rådet.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Nye søk i Jemtlandsaken

  I går søkte politiet på nytt i området i Brumunddal der det tidligere ble funnet blodspor etter den drepte Janne Jemtland. Det skriver Ringsaker Blad. Ifølge avisa søkte politiet ved elva som ligger et steinkast unna blodfunnene.


 • To turistar redda ut av Rondane

  Ei snøskuterpatrulje frå Norges Røde Kors Hjelpekorps har henta ut to menn frå fjellet som hadde problem med å ta seg ned att på eigehand. Aksjonen starta rundt klokka 18.40 i ettermiddag, og båe skal vera i god form. Mennene vart henta ut frå Eldabu aust for Rondablikk.

 • Gangnes vil tilbake

  Skadeforfulgte Kenneth Gangnes trosser de medisinske rådene, og har bestemt seg for å gjøre et siste comeback i hoppbakken. Det melder NTB. Det er fjerde gang hopperen fra Kolbukameratene kjemper seg tilbake fra korsbåndsskade. Operasjonen i november var vellykket, og totningen ser for seg å være tilbake på ski til høsten.

  Nyoperert Kenneth Gangnes hjemme på Lillehammer
  Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK