NRK Meny
Normal

Folk besvimer i julestresset

Kjøpesenter setter inn «spesialstyrker».

Julehandel

Jula 2011 er i anmarsj, og folk er stressa. Så stressa at enkelte faktisk faller om.

Foto: Hanne Stine Kind / NRK

– Jeg er veldig rolig – «kvinnfolkstyrt», sier en mann NRK snakker med under julehandelen på Gjøvik.

Folk vil kanskje ikke innrømme det, men vi stresser i julestria. Så mye stresser vi, at enkelte faktisk mister en viktig egenskap i sinnet: bevisstheten.

Det har Kjøpesenteret CC-Marten på Gjøvik valgt å gjøre noe med. En spesialtrent innsatsgruppe skal komme de som besvimer, til unnsetning.

– Vi har en egen innsatsgruppe her på senteret med ansatte som er spesialtrente for førstehjelp. Årsaken er at det kan gå noen minutter før ambulanse kommer, derfor rykker disse ansatte i mellomtiden ut hvis noe skulle skje, sier senterleder ved CC-Marten Vibeke Henriksveen.

Et klapp på kinnet

Hun forteller om folk som kjemper om produkter, med dunjakke, og deretter stiller seg i en lang kø.

– Man blir fort ivrig, sier Henrikssveen.

Da er det lett å falle om.

– Ved klapp på kinnet, et glass vann, fred og ro er de fleste heldigvis raskt på bena, sier Henrikssveen, som forteller at mange kunder utsettes for blodtrykksfall i den hektiske julehandelen.

Ta en kaffekopp!

Ved akuttavdelingene ved sykehusene på Gjøvik og i Lillehammer, forteller de at forteller de at folk kommer inn nettopp på grunn av lavt blodsukker. En av de ansatte sier til NRK at folk må bli flinkere til å drikke vann og spise mat før, ikke etter, de handler.

I tillegg bør man ta av seg dunjakkene og andre varme ytterplagg. Husk for all del å ha gode sko, og legg inn minst to kaffepauser under en handlerunde, er rådet.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Vil ha ski-NM til Lillehammer

  Lillehammer Skiklub har meldt seg på i kampen om
  å få arrangere del 1 av NM i langrenn i 2020. Også Konnerud IL i Drammen vil ha arrangementet. Avgjørelsen faller i januar.

 • Alle hadde skrapt ruta

  Politiet i Elverum hadde i dag tidlig kontroll av om folk kjørte med isfrie ruter. Resultatet var oppløftende for alle de 59 som ble stoppet hadde brukt iskrapa godt.

 • Ny fysisk trener i KIL

  Kongsvinger har ansatt italienske Lidio Melis som ny fysisk trener i klubben. Han vil også få ansvar for utviklingsavdelingen i klubben og for ernæring. Det melder Glåmdalen.