Hopp til innhold

Unngå å bli svindlet i julehandelen

Falske Facebook-annonser er en av mange ting folk blir lurt av i julehandelen på nett. – Det er mange fallgruver, sier Forbukerrådet.

Nettsvindel i stor stil

Falske merkejakker er bare en av mange ting man kan bli lurt på når man handler på nett.

Foto: NRK

Julen er høytid for nordmenns handlevaner på nett. Det blir enklere og enklere, og stadig flere handler julegavene på nett.

Men ikke alle er like flinke til å tenke på og ta høyde for de mange svindlerne, falske nettsidene og useriøse aktørene som finnes på nettet.

Pia Kleppe Marken

GIR TIPS: Flere og flere lures av falske annonser på Facebook, forteller Pia Kleppe Marken i Forbrukerrådet.

Foto: Sindre Øye Helgheim / NRK

– Det er veldig greit å kunne handle alle gavene sine fra sofakroken. Men det er en del fallgruver du kan gå i, som det kan være greit å være oppmerksomme på slik at du slipper å miste pengene og sitte uten julegaver til jul.

Det sier regiondirektør Pia Kleppe Marken, i Forbrukerrådet i Bergen.

Nye, tvilsomme Facebook-annonser

Hun sier at en av tingene folk oftest blir lurt på, er kopier og falske merkeklær. På Facebook har dette blitt mer og mer vanlig.

netthandel

- BRUK KORT! Ikke sett inn penger, men bruk kort, råder Forbrukerrådet.

Foto: Colourbox

– I det siste har vi fått en del klager på utenlandske firma, som lager egne nettsider på norsk. Den er gjerne oversatt direkte fra engelsk på Google, og reklamerer for eksempel for billige Nike-sko på Facebook-siden din.

Forbrukerrådet får høre fra mange kunder som har dårlig erfaring med disse produktene.

– Om man bestiller, tar det for det første ganske lang tid. Produktet kommer da gjerne i en pakke fra Kina, og når det først kommer opplever man at man kan ha betalt 600–700 kroner for noe som helt tydelig ikke er ekte vare.

Har man bestilt fra slike sider er det ikke lett å oppsøke avsenderen eller få tilbake pengene.

I november fortalte NRK om omfattende svindel av de dyreste dunjakkene.

Unngå tollsmell

Det er også mange som glemmer å tenke på tollen dersom man bestiller fra utlandet. Alt (unntatt bøker) med verdi over 200 kroner må fortolles når det kommer til Norge, noe som fort kan bli en dyr affære.

– Selve fortollingen koster penger, og i tillegg er det mange produkt som har egne tollsatser. Det som kostet 300 kroner kan fort komme opp i 700–800 kroner, sier Marken.

Kjøper man noe like under tollgrensen på 200 kroner kan man også gå på en smell, ettersom det er valutakursen når varen ankommer landet som gjelder. Om valutaen stiger før varen kommer, kan du dermed risikere å ende opp med å betale toll likevel om verdien kommer over to hundrelapper.

Les mer på Tollvesenets sider om netthandel.

Sjekk dem du handler hos!

Noen av de viktigste forholdsreglene du kan ta, er å sjekke opp firmaet du betaler hos, påpeker Marken.

– Om det er norsk, så undersøk at det er registrert i Brønnøysundregistrene, så du vet at firmaet faktisk finnes.

– Handler du fra noen i utlandet, så gjør et grundig søk på Google på firmaet du søker på og finn ut om noen har dårlige erfaringer med dem.

– Og husk å betale med kort. På den måten har du en sikkerhet dersom du ikke får varen, for da kan du få pengene tilbake fra banken, sier Marken i Forbrukerrådet.

Sjekk Forbrukerportalen.no for flere tips og veiledning fra Forbrukerrådet.